Sjednat hypotéku teď nebo pak? Proč si počkat?

Sjednat hypotéku teď nebo pak? Proč si počkat?

20.10.2016 - Od 1. 12. 2016 začnou platit nová pravidla pro poskytování hypoték a úvěrů ze stavebního spoření. Vyplatí se klientům počkat si na nové podmínky? Jednou z oblastí, na kterou se zákonodárci při přípravě nových pravidel zaměřili, je informační povinnost poskytovatelů nebo zprostředkovatelů úvěrů. Co to znamená?

Klient díky tomu získá mnohem více informací o produktu a bance nebo zprostředkovateli, s kterým jedná. Pro klienta by mělo být jednodušší porovnání nabídek jednotlivých bank a v případě nespokojenosti by měl vědět, na koho se obrátit a s kým svou situaci řešit. Prubířským kamenem zde bude správné dávkování informací, aby klient nebyl přehlcen a tato změna nebyla v konečném důsledku kontraproduktivní.

Klienty i médii akcentované téma je úprava podmínek předčasného splacení. Nový zákon umožní částečné splácení úvěru do výše 25 % celkové výše úvěru (otazník zatím visí, zda se zákonem rozumí výše jistiny uvedené ve smlouvě nebo skutečně vyčerpané) zdarma a o něco jednodušší bude i úplné předčasné splacení úvěru. V případě nenadálých událostí jako je smrt, invalidita, dlouhodobá nemoc nebo v případě splacení úvěru penězi z pojistného plnění z pojištění nemovitosti bude klient moci úvěr splatit bezplatně. V ostatních případech bude hradit maximálně sumu ušlých úroků, přičemž u prodeje nemovitosti je po splnění podmínek sankce za předčasné splacení limitována 1 % předčasné splátky maximálně 50 000 Kč.

V porovnání se stávající praxí, kdy si banky nezřídka účtují při předčasném splacení poplatek 5 % z výše předčasné splátky a někdy dokonce i za každý rok zbývající do konce fixace, je to obrovský posun k lepšímu. V následující tabulce je srovnání extra poplatků, kolik by klient zaplatil u 2milionové hypotéky s 25 letou splatností a 5 letou fixací, pokud by se rozhodl úvěr předčasně splatit po 2 letech splácení. Po novu suma ušlých úroků za zbývající 3 roky činí 90 314 Kč, přičemž může být i nižší*. Při prodeji nemovitosti, kde je strop 1 % max. 50 000 Kč by zaplatil dokonce jen 18 694 Kč. A vedle toho si postavme příklad s 5 % poplatkem, kde by zaplatil 93 469 Kč a v horší variantě, kdy si banka poplatek 5 % účtuje za každý rok do konce fixace, by to dělalo 280 406 Kč.

Poplatek za předčasné splacení hypotéky

Luboš Svačina

odebírat zprávy