Domy v satelitních městech vybírají lidé obezřetněji

Domy v satelitních městech vybírají lidé obezřetněji

12.8.2016 - Bydlení v blízkosti města a zároveň klidná lokalita s přírodou všude kolem. Takové jsou představy o satelitních městech, které na konci 20. letech byly snem mnoha českých rodin. Často se tyto sny o dokonalém bydlení rozplynuly ve chvíli, kdy přišly první problémy. Nyní jsou zájemci o nemovitost v satelitu opatrnější a lépe si vybírají.

Zejména rodiny s dětmi stále více tíhnou k bydlení v přírodě, avšak dobrá dostupnost do měst je pro ně velmi důležitá. Proto nejen u Prahy, ale i jiných velkých měst, vyrůstají téměř v každé vesnici novostavby, popřípadě na okrajích těchto obcí dokonce satelitní města. Právě jejich nárůst může s sebou přinést i určitá negativa, které život v těchto lokalitách obnáší.

Často skloňovaná příroda v satelitech mnohdy chybí. Zástavby jsou většinou umístěny na okraj obce, avšak ta ne vždy sousedí s lesem nebo vzrostlým parkem. Může se tedy stát, že novostavba je sice mimo ruch velkoměsta, ale jedinou přírodou v blízkosti jsou sousedící pole.

Další nevýhodou bydlení v satelitu je dostupnost do centra. Bohužel informace o počtu kilometrů do nejbližšího města jsou nedostatečné. Kupující by si měl zkusit trasu projet v dopravní špičce. Právě v okolí velkých měst vlivem satelitů houstne doprava a každodenní čekání v dopravních zácpách může mít neblahý vliv na psychiku. Vybírat by tedy zájemce měl nejen podle vzdálenosti, ale podle každodenní situace na dané trase. Není špatné vyheldávat lokality s dobrým vlakovým či autobusovým spojením s městem. Zejména kvůli budoucímu dojíždění dětí za vzděláním.

Velkou nevýhodou satelitních měst se stává právě dostupnost, která je v mnoha případech podmíněna vlastním automobilem. Problém není jen spojení s městem, ale především se školou, obecním úřadem a podobně. Někteří developeři staví domy, aniž by se zamýšlely nad občanskou vybaveností. To samozřejmě není pravidlem. Některé společnosti dbají všech potřeb zákazníka a v dané lokalitě nechybí dětské hřiště, škola i obchod.

Právě různorodá nabídka dovoluje zájemcům o bydlení v satelitních městech zvažovat, zda je pro ně tato lokalita vhodná a případně hledat jiné možnosti. Trend, kdy tyto domy lidé z měst kupovali bez rozmyslu a později se stěhovali zpět do měst, je již pryč. Zájem o bydlení v satelitu však trvá, avšak je podmíněno splněním všech nároků kupujícího.

Lenka Doleželová

odebírat zprávy