Bydlení v památkové zóně není pro každého

Bydlení v památkové zóně není pro každého

4.8.2016 - Romantické bydlení v památkové zóně láká svou historií a nevšedností. Tato atraktivní lokalita bývá většinou umístěna v historickém centru města a těší se velkému zájmu ze strany kupujících.  Avšak zájemci o takovou nemovitost musí mít na paměti, že její koupě s sebou nese i jisté nevýhody.

Romantické představy o životě v památkové zóně se mohou rychle rozplynout například při plánované rekonstrukci. Bohužel nestačí souhlas k rekonstrukci od stavebního úřadu, žádat o povolení musí majitel také na památkovém úřadě. S návrhy na výměnu oken za plastová či umístění solárních panelů na střechu pak většinou žadatelé neuspějí. Někdy však svolí příslušní úřad alespoň k částečné modernizaci a majitel může plastová okna použít alespoň do prostor ze strany do dvora. Celý proces rekonstrukce a zároveň zachování historické podoby objektu je především zdlouhavý a finančně náročný.

Pokud nový majitel rekonstrukci neplánuje, může se potýkat s únavou starých materiálů. Problém se může vyskytnout zejména v rozvodech vody a elektriky. Prostorné místnosti s vysokým stropem také předpokládají náročnější vytápění. Tyto informace si samozřejmě musí zájemce o nemovitost zjistit ještě před koupí, opravdové nadšence pro romantiku však neodradí.

Nevýhody nejsou tak velké, aby měly zásadní vliv na cenu nemovitosti. Prodává se především atraktivita místa, strategická poloha a originalita samotné nemovitosti. Poptávka převyšuje nabídku a pořizovací cena je většinou vyšší než u bytů stejné rozlohy mimo památkovou zónu.

Zájemce o koupi nemovitosti v památkové zóně by měl mít především trpělivost a finanční prostředky na náročnější rekonstrukci. Odměnou mu však bude originální bydlení, které má svou hodnotu. Vzhledem k nedostatku těchto nemovitostí je vhodná také jako investiční koupě.

Lenka Doleželová

odebírat zprávy