Ceny bytů jsou na 7letých maximech. Dostupnost bydlení je však stále výrazně lepší než v roce 2009, díky levným hypotékám

Ceny bytů jsou na 7letých maximech. Dostupnost bydlení je však stále výrazně lepší než v roce 2009, díky levným hypotékám

11.7.2016 - Růst cen bytů se v červnu na okamžik zastavil na hodnotě 2,15 milionu korun. V meziročním srovnání však ceny rostou o 9 % a růstový trend bude podle našeho odhadu pokračovat i v následujících měsících. Dosažitelnost úvěrového financování je na nejlepších hodnotách v historii, což se promítá v rekordní poptávce po vlastním bydlení. 

Průměrná nabídková cena bytů v červnu stagnovala, jak vyplývá z dat realitního portálu RealityČechy.cz. Zatímco loni touto dobou se byty v průměru prodávaly za 1,97 milionu korun, letos nabídková cena bytů díky enormní poptávce a zároveň tenčící se nabídce vzrostla na 2,15 milionu korun. V meziročním srovnání ceny bytů tak rostou o 9 procent. Letošní březen byl prvním měsícem, kdy se ceny přehouply nad dosavadní 7letá maxima dosažená v pokrizovém roce 2009. Od té doby se ceny drží nad touto úrovní, pozvolna rostou a stejný trend očekáváme i v následujících měsících.



Index návratnosti bydlení
Navzdory rekordně vysokým cenám bytů je dosažitelnost vlastního bydlení letos mnohem lepší než před sedmi lety. Tehdy na pořízení bytu o průměrné ceně 2,12 milionu korun musely české domácnosti vynaložit více než 6násobek svých čistých ročních příjmů. Nyní, díky navýšení příjmů českých domácností, je to zhruba jen 5,5násobek. Vývoj ukazatele indexu návratnosti bydlení, s jehož pomocí tento poměr dlouhodobě monitorujeme, ilustruje následující graf.

Návratnost bydlení 2009 - 2016

Regionálně index návratnosti bydlení na většině území kopíruje vývoj cen nemovitostí. Největší nárůst indexu evidujeme v Libereckém kraji, kde se ceny dlouhou dobu držely dole, i když ostatní regiony vykazovaly zřetelné cenové oživení. Na jaře zde došlo k obratu a průměrná nabídková cena bytů zde vystoupala z 1,2 na hladinu okolo 1,3 milionu korun, což se obratem promítlo také v indexu návratnosti bydlení.

Index dostupnosti bydlení
Ještě markantnější změnu v porovnání s rokem 2009 vykazuje index dostupnosti bydlení, který vyjadřuje, jak velký díl čistého příjmu musí průměrná česká domácnost vynaložit na splátku hypotečního úvěru. Při prakticky stejných cenách lidé v roce 2009 vynaložili na splátku hypotéky více než polovinu svého ročního příjmu. Letos, kdy mzdy rostou a hypotéky jsou rekordně levné, míra zatížení rozpočtu českých domácností hypoteční splátku dosahuje necelých 34 %.

Dostupnost bydlení 2009 - 2016

"V krátkodobém výhledu bude dostupnost bydlení velmi dobrá, v dlouhodobém výhledu pak bude docházet k postupnému zhoršování. Jednak porostou ceny nemovitostí a v příštích letech je reálný růst úrokových sazeb" říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti Golem Finance, která se specializuje na poradenství v oblasti hypoték a úvěrů ze stavebního spoření.

Luboš Svačina

odebírat zprávy