Jak připravit nemovitost na prodej?

Jak připravit nemovitost na prodej?

20.6.2016 - Pokud se majitel rozhodne svou nemovitost prodat, chce pravděpodobně utržit nejvyšší možnou částku. Úspěšnost prodeje může podpořit dobře zpracovanou nabídkou, ale také přípravou samotné nemovitosti. Čím vším by se prodávající měl před uveřejněním inzerátu nebo jiné formy nabídky zabývat?

Prodávající by si měl nejprve uvědomit, že potencionální zájemci často dají na první dojem. Majitel si může být vědom hodnoty své nemovitosti, ale především o ní musí přesvědčit kupujícího. Příprava však musí začít ještě před zveřejněním nabídky, kdy je někdy potřeba na nemovitosti provést drobné opravy a úpravy, aby na kupujícího působila co nejlépe. Již v tomto prvním kroku může být nápomocen realitní makléř, který má zkušenosti a majiteli poradí, co by bylo vhodné před prodejem udělat.

"Příprava nemovitosti na prodej by měla zahrnovat drobné opravy tak, aby vše bylo funkční, případně nově vymalovat. Vždy je zapotřebí důkladný úklid a odosobnění nemovitosti (odstranění suvenýrů z dovolených, osobních fotografií, lístečků na lednici apod.). Následně je nutné připravit profesionální fotografie a videoprohlídku nemovitosti pro zajištění pozornosti největšího počtu zájemců. Jak je nemovitost prezentována, tak by měla vypadat vždy při prohlídce," uvádí Ing. Tomáš Kučera ze společnosti Pegas real & development.

Investice před prodejem je velice individuální podle typu a stavu nemovitosti. Někdy stačí k úpravám jen pár tisíc a trocha práce, jindy se může vyplatit i vetší rekonstrukce. Zejména při větším zásahu do nemovitosti je dobré konzultovat investici předem se specialistou na prodej, který zhodnotí její výnosnost.

Správná prezentace nabízené nemovitosti je základem pro úspěšný obchod. Sepsání inzerátu s přiloženou fotografií z mobilního telefonu zde není žádoucí. Částky, o kterých prodávající s kupujícím jednají, nejsou malé. Proto je rozvážnost zapotřebí od prvního okamžiku, kdy se majitel pro prodej rozhodne.

Lenka Doleželová

odebírat zprávy