Na co se nezapomenout zeptat developera před koupí novostavby?

Na co se nezapomenout zeptat developera před koupí novostavby?

23.5.2016 - Koupě novostavby láká čím dál víc zájemců o vlastní bydlení. Nový a útulný domov dle vlastních představ s sebou může nést i mnohá úskalí. Stejně jako při uskutečnění kteréhokoliv jiného obchodu i zde může kupující narazit na neseriózního prodávajícího či dokonce podvodníka. Proto si musí zájemce o bydlení nejdříve vybraný projekt a zejména developerskou skupinu důkladně prověřit.

Nejprve může kupující čerpat informace z internetu a později se ptát dřívějších klientů na zkušenosti s vybranou společností. Ty jsou většinou nejlepším ukazatelem spolehlivosti. Kupujícího by mělo zajímat, jak dlouho působí společnost na trhu a s jakými výsledky dokončila dřívější projekty. Historie developerské společnosti je velmi důležitá. Mnohdy se stalo, že své působení ukončila po prvním projektu likvidací společnosti a majitelé tohoto bydlení neměli později šanci uplatnit jakékoliv reklamace.

Důležitou informací může být i způsob financování projektu. Pokud je stavba hrazena postupně z peněz klientů, hrozí, že dům bude dlouho rozestavěn. Žít poblíž staveniště ale jistě žádný klient nechce. Pokud je projekt financován vlastními zdroji společnosti nebo úvěrem z banky, většinou dostavba proběhne dle stanovených termínů. Plán dostavby celého projektu by měl být určitě jedním s tématem, které by kupující s developerem měli řešit.

Velmi důležitá jsou také témata vlastnictví mimo samotnou bytovou jednotku. Problém může být například s přístupovou cestou, pokud si ji developer nechá ve vlastnictví. Ideálně by měla přejít pod společenství vlastníků. Na samotné společenství by se měl budoucí klient také včas ptát, nemělo by totiž sdružovat příliš vysoký počet bytů. To může později působit komplikace při rozhodování o společném majetku.

Dokument, který by si měl každý klient od developerské společnosti vyžádat, je majetko-právní eleborát. Tato listina klientovi potvrdí, které pozemky patří k nemovitosti. K vlastnictví pozemků se také vážou různé poplatky, proto je důležité, se na tyto věci ptát včas.

Případů důvěřivých zájemců o nemovitost, kteří podepsali kupní smlouvu, složili zálohu a nikdy se nedočkaly vysněného bydlení, je bohužel mnoho. Z těchto odstrašujících případů by si každý kupující měl vzít ponaučení. Prověření společnosti je na prvním místě a poté mnoho otázek na stranu developera. Nakonec kupní smlouvu a všechny další podklady je nejlepší nechat prověřit právníkem. Přeci jen nejde o malé investice.

Lenka Doleželová

odebírat zprávy