Mezonetové byty trendem posledních let

Mezonetové byty trendem posledních let

11.4.2016 - Vícepodlažní byty s oblibou kupují zájemci o luxusní bydlení. Schodiště často spojuje dvě bytové jednotky a majitel tak získává kompromis mezi bytem a rodinným domem. Schodiště a prostor dodává bytu atraktivitu, kvůli které si zájemci rádi připlatí. Bydlení v mezonetech má však také mnoho nevýhod.

Vertikální členění bytu má své kouzlo zejména pro mladé lidi. Starším osobám se schody do patra mohou stát překážkou, stejně tak pro rodiny s malými dětmi nemusí být vhodné. Schody vypadají atraktivně a prakticky oddělují nejčastěji ložnice od kuchyně a obývacího pokoje. Na druhou stranu mohou ubírat bytu prostor. Špatně zvolené schodiště může také přinést velké potíže při stěhování či každodenním užívání. Například točité schody jistě ušetří prostor, ale chůze po nich bude vždy trochu nejistá.

Prostor je jedna z výhod, kterou kupující mezonetových bytů řeší. Často se velikost bytu vyrovná menšímu rodinnému domu. Prakticky jde o dvě spojené bytové jednotky a tomu odpovídá i cena. Na rozdíl od rodinného domu jsou umístěné většinou na okraji měst, zatímco mezonet je většinou součástí staré zástavby v centru. Bohužel tyto bytové domy mohou mít horší izolaci a zejména přes léto může být spaní v podkrovní části bytu nesnesitelné. Tento problém pomůže řešit klimatizace, která zejména pro alergiky nemusí být úplně vhodná. Také v zimě se řeší problémy s teplem. Přirozeně se tlačí teplý vzduch do horní místnosti, tudíž dosažení stejnoměrně rozloženého tepla může být problémem.

Mezonetové byty jsou také často cílem investorů. Předpokládá se, že byty v centru měst budou vždy žádané. Určitá skupina lidí a mezi nimi jsou i cizinci, nemá problém s vyšším nájemným, když jim dopřává luxus poblíž kulturního dění. Pokud tedy majiteli přestane byt vyhovovat a není finančně tlačen do prodeje, jsou peníze uložené v mezonetovém bytě dobrou investicí.

Lenka Doleželová

odebírat zprávy