Význam dobré lokality při koupi bytu

Význam dobré lokality při koupi bytu

21.3.2016 - Ještě dříve, než zájemce o nové bydlení začne s prohlídkami bytů, vybírá vhodnou lokalitu. Zda je místo vhodné posuzuje podle vlastních nároků na bydlení. Neexistuje žádné měřítko, které jasně stanovuje úroveň vybraných míst. Dle jistých ukazatelů se však zájemci rozhodovat mohou.

Jak bylo zmíněno v úvodu, při výběru místa, kde pořídit nové bydlení, hrají největší roli nároky kupujícího. Například mladé páry řeší nejčastěji dobrou dostupnost do práce a kulturní vyžití v blízkém okolí. Důchodci naopak volí klidnější místa, avšak dostupnost je pro ně také prioritou. Dobrý přístup chtějí mít především do obchodů a k lékařům. Jejich rozhodnutí ovlivňuje samozřejmě i blízkost rodiny. Snad pro všechny kupující je rozhodující samotné prostředí. Les, park či jiná zeleň v blízkosti je velkou výhodou. "Při výstavbě nových developerských projektů už myslíme i na pohodlí dospělých i seniorů. Například u projektu Nové Chabry budujeme vnitrobloky s odpočinkovými zónami s lavičkami, uměleckými plastikami a svítícími stromy Lukáše Raise. Vše nabízí příjemné prostředí k přátelskému posezení,“ vysvětlil František Bican ze společnosti Onyx wood.

Skupinou kupujících, kteří si na výběru vhodné lokality dávají nejvíce záležet, jsou právě rodiny s dětmi. Najít kompromis, který by splňoval nároky všech členů rodiny, nebývá někdy jednoduché. Při výběru lokality se většinou pracující člen vzdává komfortu bydlení v blízkosti své práce, jen aby děti měly možnost vyrůstat v klidném prostředí na okraji města či vesnice. Avšak dobré autobusové, tramvajové či vlakové spojení s centrem se stává jedním z nejdůležitějších faktorů při výběru nemovitosti. Zájemci o rodinné bydlení předpokládají, že děti povyrostou a dostupnost za studiem se stane prioritou. Nejčastěji nový byt či dům hledají rodiny s malými dětmi nebo očekávající potomky a zejména maminky se mohou rozhodovat i dle úrovně místních dětských hřišť.

Mnohdy není důvodem stěhování ani tak stav nemovitosti, jejií velikost či finanční úspora. Velmi často nevyhovuje lokalita, ve které se zájemce o nové bydlení právě nachází. Proto by právě lokalita měla být prvním hlediskem, kterým by se měl kupující zabývat. Každý ústupek z nároků se v budoucnu může stát zdrojem nespokojenosti a důvodem k dalšímu stěhování. Někdy je dobré ve vybrané likalitě bydlet napřed v nájmu a pak až vyhledat vhodnou nemovitost ke koupi. Pořízení nemovitosti je jednou z největších životních investic a i zde platí, že je leší vše pořádně promyslet, než se unáhleně rozhodnout.

Lenka Doleželová

odebírat zprávy