ČNB uvažuje o záporných sazbách. Co by to udělalo s cenami nemovitostí?

ČNB uvažuje o záporných sazbách. Co by to udělalo s cenami nemovitostí?

14.3.2016 - Úrokové sazby jen tak nahoru nepůjdou. Ba naopak. V souvislosti s rozhodnutí Evropské centrální banky poslat sazby do ještě hlubšího mínusu roste pravděpodobnost zavedení záporných úrokových sazeb i v České republice.

V situaci, kdy zhodnocení termínovaných vkladů a spořících účtů se pohybuje v průměru pod 1 procentem, by případné zavedení záporných sazeb znamenalo ještě větší odklon českých domácností od standardních spořících nástrojů (snad s výjimkou stavebního spoření se státním příspěvkem) a hledání alternativních způsobů zhodnocení peněz. A těch moc není. Podílové fondy stále stojí tak trochu stranou zájmu českých domácností, státní příspěvek ke stavebnímu spoření už čerpá téměř každý a P2P půjčky jsou teprve na začátku.

Zavedení záporných sazeb by podle našeho názoru přineslo další přelití volných peněz na realitní trh a v kombinaci s extrémně levnými hypotékami by zvýšilo i tak silnou poptávku po nemovitostech a samozřejmě i nemovitostech k dalšímu pronájmu. V lednu banky sjednaly hypotéky za rekordních 12,5 miliardy korun a i v únoru očekáváme, že celková suma bude atakovat dosavadní únorový rekord – 11,5 mld. Kč. Únorové výsledky hypotečních bank budeme znát již tuto středu.

Luboš Svačina

odebírat zprávy