A je to tu zase. Hypotéky dál zlevňují

A je to tu zase. Hypotéky dál zlevňují

7.3.2016 - Deset z patnácti bank zahýbalo v únoru s cenami hypoték a stranou nezůstaly ani 3 největší poskytovatelé - Hypoteční banka, Česká spořitelna a Komerční banka. Ve většině případů ceny zamířily dolů, takže úroková sazba nejčastěji poskytovaných hypoték s fixací na 5 let propadla na nové rekordní minimum. Co nás čeká v březnu?

V důsledku expanzivní měnové politiky Evropské centrální banky dosáhly sazby na mezibankovním trhu během února dalších historických minim. Pětiletý úrokový swap na chvíli propadl až pod psychologickou hranici 0,25 %. Proč toto zmiňujeme? Protože úrokové sazby na mezibankovním trhu jsou jakýmsi benchmarkem ceny, za jakou si banky mohou opatřit peníze pro financování hypotečních úvěrů. A pokud tyto zdroje zlevňují, otvírá se prostor i pro zlevňování hypoték. A to co jsme předpovídali na přelomu roku, se v únoru vrchovatě naplnilo. 

Sazby hypoték 2016

Po únorové smršti nezůstal téměř kámen na kameni. V průběhu 29 únorových dní došlo k přenastavení cen hypoték v 10 z 15 bank. Ve většině případů zamířily úrokové sazby směrem dolů a k největšímu poklesu došlo u hypoték s 5letou fixací a úvěrů do 70 % hodnoty nemovitosti (LTV). V této nejfrekventovanější kategorii hypoték spadla průměrná nabídková sazba o 4 setiny procentního bodu na nové historické minimum.

100% hypotéky si sáhly na dno
Opačným směrem se v únoru vydal index GOFI 100 mapující úrokové sazby v nejvyšším pásmu LTV (90 – 100 % hodnoty nemovitosti). V případě 100% hypoték došlo k v uplynulém měsíci k obratu a po několika měsících poklesu index vystoupal o 4 setiny procentního bodu na 3,19 %. Banky začínají brzdit s poskytováním hypoték v nejvyšším pásmu LTV a podle našeho názoru úrokové sazby u tohoto typu hypoték již moc zlevňovat nebudou, takže lednová hodnota 3,14 % tak s největší pravděpodobností symbolizuje dosažení úrokového dna. 

Extrémně nízká úroková sazba 100% hypoték je jednou z příčin neustálého růstu průměrné půjčené částky, která v lednu vystoupala na více než 2,1 milionu korun. Pokud by se tento trend potvrdil i v únoru, hrozí, že by proti hypotékám s vysokým LTV znovu vystoupila ČNB, která loni v červnu doporučila bankám regulovat příliv hypoték s LTV nad 90 %, jejichž podíl by neměl být větší než 10 procent nově sjednávaných úvěrů.

9 z 15 bank nabízí hypotéky za méně než 2 procenta
Indexy GOFI jsou však průměrem za celý trh. V praxi více než polovina bank již stlačila své minimální nabídkové sazby pod 2 procenta a nejnižší dosažitelná sazba u hypoték s fixní úrokovou sazbou činí po splnění všech podmínek (kreditní karta, účet atp.) 1,59 % a u variabilních hypoték dokonce 1,49 %. Žadatelé s čistými úvěrovými registry a stabilním příjmem mají nyní skutečně unikátní příležitost dosáhnout na sazbu pod 2 procenty a navíc si mohou vybírat z nabídek až 9ti bank.

Co bude dál?
První kolo jarního ladění cen tedy máme za sebou. Co se bude dít v nadcházejících měsících? Na mezibankovním trhu vidíme korekci ceny u 10letých swapů, jejíž potenciál banky zatím úplně nevyužily. Přitom dlouhé fixace jsou zajímavé jak z pohledu banky (efektivní magnet pro udržení klienta), tak z pohledu samotných klientů, kteří by si rádi zafixovaly stávající rekordně nízké sazby na co nejdelší dobu. Blokem pro větší rozšíření dlouhých fixací jsou omezené možnosti mimořádných splátek v období trvání fixace, což řadu klientů odrazuje a ani my extrémně dlouhé fixace z důvodu omezeného manévrovacího prostoru příliš nedoporučujeme.

Tato bariéra však může padnout s příchodem nového zákona o úvěru pro spotřebitele, jehož návrh počítá s přehodnocením principů účtování sankčního poplatku za předčasné splacení a nejspíše umožní jednorázové splacení úvěru v některých závažných životních situacích. Banky se podle našeho názoru budou na tuto změnu aktivně připravovat a výsledkem bude ještě výraznější cenové, ale možná i produktové (možnost předčasných splátek) zatraktivnění úvěrů s fixací na 5 a více let. I bez ohledu na novou regulaci očekáváme, že podíl dlouhých fixací (nad 5 let) bude mít letos mírně rostoucí trend a dosáhne zhruba 12 procent.

Sazby hypoték 2016

Luboš Svačina

odebírat zprávy