Daň z nabytí nemovité věci bude platit kupující

Daň z nabytí nemovité věci bude platit kupující

16.10.2015 - Vláda ve středu 5. října 2015 schválila návrh zákona, kterým se mění daň z nabytí nemovitosti. Hlavní navržená změna spočívá ve sjednocení osoby poplatníka daně v osobě nabyvatele (tedy nejčastěji kupujícího). Dnes přitom většinou daň odváděl převodce. Ač novela cílí k menší administrativě, podle odborníků může rozkolísat trh a vnést zmatek do již uzavřených smluv.

Vymezení kupujícího plátcem čtyřprocentní daně z nabytí nemovité věci si vláda hájí zejména zjednodušením celého procesu výběru daně. Například při neuhrazení uložené daně se lépe řeší spor s vlastníkem nemovitosti, kterým je v tu chvíli kupující. Navíc v případě exekuce, vydržení či vyvlastnění je stejně plátcem daně kupující. Celkově by se mělo ulehčit mnohdy náročné administrativě.

Novela a celý zákon o dani z nabytí nemovité věci se nelíbí ODS. Právě občanští demokraté přišli s návrhem zrušení tohoto zákona, ale ten neprošel. Vláda Petra Nečase považovala tuto čtyřprocentní daň za dvojí zdanění, protože nákup nemovitosti je realizován z peněz, které již jednou zdaněné byly. Proti zákonu jsou také developeři, kteří musejí čtyřprocentní daň odvádět za nákup stavebních pozemků, což musí zohlednit i v cenách nových bytů.

Kompletní článek naleznete v říjnovém vydání našeho realitního magazínu REALITYČECHY, který si můžete nyní zde bezplatně přečíst.

Reality Čechy říjen 2015

Lenka Doleželová

odebírat zprávy