Kam zamíří sazby hypoték?

Kam zamíří sazby hypoték?

7.10.2015 - Banky ukolíbané rekordními výsledky vstoupily do poslední fáze roku nezvykle vlažně. Úrokové sazby zůstaly v září prakticky nezměněny a ani v případě poplatků souvisejících s vyřízením hypotéky se žádné překvapení nekoná.  

Sezónnost posledních let letos neplatí. V době letních dovolených banky zpravidla zvolnily a připravovaly se na podzimní měsíce, které byly druhým vrcholem hypotečního cyklu. V září banky spouštěly kampaně, které měly za cíl přitáhnout klienty a zlepšit výsledky před koncem roku. Letos je to jinak. Klienti se v obavě z budoucího nárůstu sazeb hrnou na banky sami a ty až na výjimky nemají motivaci s cenami nějak zásadně hýbat.

Indexy nabídkových sazeb zamrzly
Určité zlevnění jsme zaznamenaly u hypoték bez dokladování příjmů (Equa Bank a Raiffeisenbank). Technicky, díky přenastavení hranic pásem LTV, zlevnila Hypoteční banka a ČSOB klasické hypotéky mezi 85 – 90 % LTV. Snížení sazeb u 8letých a delších fixací oznámila Expobank. Naopak navýšení sazeb u klasických hypoték se 7 a 10letou fixací provedla UniCredit Bank a plošný nárůst sazeb o jednu desetinu procentního bodu oznámila také Česká spořitelna.

Individuálních slev ubývá. Skutečné sazby se přibližují nabídkovým
Úrokové sazby reálně sjednaných hypoték mapuje ukazatel Fincentrum Hypoindex. Ten v posledním měřeném měsíci vzrostl z 2,08 % na 2,11 %. Růst indexu odráží jednak zdražení ze strany 3 největších bank, ale také fakt, že banky jsou méně ochotné k individuálním slevám, díky kterým byl dosud Fincentrum Hypoindex pod nabídkovými sazbami a nyní se rozdíl mezi těmito ukazateli začíná rychle zmenšovat.

Od června pracujeme s hypotézou úrokového dna a ta se zatím potvrzuje. Nejvíce změn úrokových sazeb proběhlo v průběhu června a července, v srpnu i září byl prakticky klid. S příchodem podzimu proto pracujeme s dvěma scénáři budoucího vývoje.

Ačkoliv sazby na mezibankovním trhu meziměsíčně výrazně spadly a začínají se blížit historickým minimům z dubna letošního roku, stále se kloníme spíše ke statickému scénáři, který předpokládá, že banky budou více pracovat s cílovým zvýhodněním, takže na akční nabídky a nižší sazby dosáhnout pouze určité skupiny klientů. Prvních pět říjnových dní podporuje naši hypotézu. Banky se nikam nehrnou a jedinou bankou, u které vidíme apetit po nových hypotékách je Raiffeisenbank, která již podruhé snížila nabídkové sazby a znovu o desetinu procentního bodu. Tento "statický" režim však může vzít za své. Právě nyní, v průběhu října, se dají ještě získat obchody, které ovlivní výsledek banky v tomto roce. Není tedy vyloučeno, že v příštích týdnech přijdou některé banky s cenovým zvýhodněním. Pravděpodobnost považujeme za dost vysokou, vzhledem k tomu, že právě cena peněz má od června klesající trend a blíží se k minimům letoška.

Libor Ostatek

odebírat zprávy