Když inzerát klame zájemce o nemovitost

Když inzerát klame zájemce o nemovitost

9.8.2015 - Někteří majitelé se snaží svou nemovitost prodat za každou cenu. Nelze tedy očekávat, že bude s potencionálním zájemcem hrát vždy čistou hru. Mnohdy je inzerát sestaven tak, aby nabídka vyzněla co nejlépe, ale realita je jiná. Proto by kupující neměl brát inzerát jako všeříkající zdroj informací k vyhlédnuté nemovitosti.

Klamavá inzerce může být dílem neseriózního prodejce, ale také realitního makléře. Asociace realitních kanceláří České republiky se stále snaží tyto nekalé praktiky eliminovat, ale stejně jako v každém jiném oboru se i zde najde několik nepoctivců. Inzerce, která uvádí potencionálního zájemce v omyl, se málokdy dá rozpoznat pouhým přečtením inzerátu. Většina skutečností vyjde na povrch až při jednání o koupi.

Nejčastěji si majitelé pohrávají s cenou. V inzerci by měla být uváděna cena v plné výši za nabízenou nemovitost. Aby byla cena atraktivní, tak cenu za vybavení či povinné zakoupení garážového stání si nechává majitel až na osobní setkání. Často se jedná o statisícové částky a v tu chvíli zájem ze strany kupce může opadnout. Nikdo mu ale nevrátí strávený čas prohlídkou. Proto by se měl raději již při domlouvání osobní prohlídky přeptat, zdali se jedná opravdu o konečnou částku.

Pozor by si měl kupec dát také na pojem užitná plocha. Pokud zájemce zaujme na první pohled celková výměra bytu, měl by si ověřit, zda inzerent nepočítá i například sklepní prostory. Právě užitná plocha zahrnuje všechny místnosti, včetně sklepů nebo půdy. Ideálně by měl zájemce požadovat uvedení zvlášť obytné plochy a užitné.

Klamavý inzerát může skrývat mnohé. Asi nejhorší dopad můžou mít zatajené právní vady, které výrazně ztěžují prodej. Proto je často majitelé neuvádějí. Nahlédnout do katastru nemovitostí může každý a měl by to být jeden z prvních kroků při jednání o koupi nemovitosti, právě kvůli vyloučení různých plomb na danou nemovitost. Takový pozemek v exekuci, s nechtěným věcným břemenem nebo bez příjezdové cesty by jistě neudělal novému majiteli radost. Proto je vždy třeba brát inzeráty s rezervou a každou informaci podrobně prověřit.

Lenka Doleželová

odebírat zprávy