Nezaměstnanost na Bruntálsku má dopad na místní realitní trh

Nezaměstnanost na Bruntálsku má dopad na místní realitní trh

1.6.2015 - Bruntálsko se v poslední době nejvíce skloňuje zejména v souvislosti s vysokou mírou nezaměstnanosti. Dle statistik Ministerstva práce a sociálních věcí bylo v dubnu 2015 okresem s nejvyšší nezaměstnaností v ČR. Na jedno pracovní místo zde připadlo 25,5 uchazečů. To má samozřejmě negativní dopad i na vývoj realitního trhu na Bruntálsku.

"Nezaměstnanost v našem okrese má opravdu vliv na prodej realit a to především v ceně," uvádí paní Lenka Fülöpová z Bruntálských Realit. Podle statistik realitního portálu realitymorava.cz jsou ceny bytu od začátku roku na mírném vzestupu. Byt 2+1 se zde prodává v průměru za 603 455,-. V porovnání například s Olomoucí, kde se stejný byt dá koupit průměrně 1 850 288,-, je to stále málo.

Klesající trend zachytil také český statistický úřad v pohledu na novou výstavbu bytů. V minulém roce byla zahájena stavba 170 bytů a 75 jich bylo dokončeno. Bruntálsko je na tom s novou výstavbou nejhůř z Moravskoslezského kraje.

Město se snaží vytvořit ideální prostředí, pro mladé rodiny. Investuje do infrastruktury, rekonstrukce parku a podobně. Ti však často odjíždějí za prací do větších měst. Jelikož je Bruntálsko obklopeno krásnou přírodou, tak poptávku navyšuje zájem o nemovitosti za účelem rekreace. V dobré dostupnosti je vodní nádrž Slezská Harta a především Hrubý Jeseník.

Přes všechny nepříjemnosti spojené s vysokou nezaměstnaností zde spousta lidí spokojeně žije a zakládá rodiny. "Ze strany místních lidí je největší poptávka po bytech 2+1 a menších," uvedla Lenka Fülöpová. Žije se tu skromně, ale za to si místí obyvatelé užívají všudypřítomnou bohatou přírodu.

Reality Bruntál

Lenka Doleželová

odebírat zprávy