Na Slovensku lze získat hypotéku s úrokem 0 %

Na Slovensku lze získat hypotéku s úrokem 0 %

22.5.2015 - Slovensko zažívá hypoteční boom. Na účely bydlení zde banky rozpůjčovaly v březnu rekordní sumu převyšující 0,5 milionu EUR, přitom hlavní sezóna teprve přichází. Stejně jako v České republice jsou slovenské hypoteční sazby na historických minimech. Díky úrokové dotaci však mohou mladí žadatelé získat úvěr i s 0 % úročením. Největší vlna poptávky po těchto hypotékách přichází ve 2. čtvrtletí. Víte proč? 

Rekordní objemy již před vrcholem sezóny
Slovenské banky v letošním březnu poskytly rekordní objem úvěrů na bydlení. Celková suma rozpůjčovaných prostředků, z nichž drtivou většinu tvoří hypotéky, činila 539 mil. EUR, což v přepočtu na české koruny dělá zhruba 15 miliard korun. Rekordní výsledek a meziroční růst o 16 procent je stejně jako v České republice způsoben kombinací oživení reálné ekonomiky, rostoucí poptávky po novém bydlení a rekordně nízkých úrokových sazeb. Rekordní objem sjednaných úvěrů přichází ještě před hlavní sezónou, která na Slovensku přichází obvykle v druhém čtvrtletí, kdy bývají nejpříznivější podmínky pro získání hypotéky s úrokovým zvýhodněním (viz Hypotéky pro mladé se sazbou 0 % p. a.)

Převážnou většinu sjednaných úvěrů tvoří hypotéky s fixací na 3, 4 nebo 5 let, u kterých také banky nabízejí nejvýhodnější úrokové sazby. Na Slovensku je v mnohem větší míře rozvinutý trh refinancování hypoték. Banky se odchodu klientů snaží zabránit nejrůznějšími způsoby, přičemž individuálně dokážou nabídnout např. snížení úrokové sazby úvěru v průběhu trvání doby fixace.

Kompletní článek naleznete v dubnovém vydání našeho realitního magazínu REALITYČECHY, který si můžete nyní zde bezplatně přečíst.

REALITYČECHY 2015 05

Luboš Svačina

odebírat zprávy