Panel, nebo spíš cihla? Názory jsou vyhraněné

Panel, nebo spíš cihla? Názory jsou vyhraněné

7.4.2015 - Zatímco mladým lidem bez rodin je většinou jedno, kde odstartují své samostatné bydlení, s přibývajícím věkem už většina párů požaduje co nejkvalitnější bydlení. Byt v panelovém domě proto čím dál více využívají jako levné základní řešení studenti a tzv. singles, cihlový byt požadují rodiny s dětmi a majetnější skupiny obyvatel.

"Když jsem začínal, připadalo mi na mém bydlení v paneláku všechno úžasné. Bylo to proto, že jsem si užíval volnosti, nezávislosti na rodičích a konečně jsem měl možnost si o všem ve svém bytě rozhodovat sám. Stará okna, prašnost, hluk prostupující od sousedů a ze schodiště, praskliny mezi panely -  nic z toho jsem vůbec nevnímal. Až jsem si přivedl přítelkyni a měli jsme mít dítě, začali jsme řešit, jestli je to pro něj vhodné prostředí a teprve pak nám došlo, že potřebujeme kvalitnější bydlení," říká osmatřicetiletý Adam Janík z Brna, který si pak pořídil hypotéku a dodnes s rodinou žije v postačujícím cihlovém 2+1. "A vím, že do paneláku už bych se nikdy nevrátil. Rozdíl mezi cihlou a panelem je obrovský, dnes už jsem naprosto vyhraněný a paneláky považuju za děsnou nouzi," změnil s věkem požadavky Adam.

S ním ale nesouhlasí například pětapadesátiletá Věra Vypustilová z Prahy: "Když zemřel manžel, musela jsem se uskrovnit a v bytě 3+1 bych zbytečně utrácela za topení, zůstanu už sama a nemám zájem táhnout velký byt. Panelák není žádná ostuda, mám útulný byt, kde je minimum oprav a jsem mezi lidmi, denně se s někým potkávám a můžu si popovídat, což je výborný lék na samotu. Hluk sice občas slyším a může mě i rušit ze spaní, ale zvykla jsem si. A náklady jsou minimální, v paneláku prakticky neexistuje, abych měla nějaké úniky tepla nebo vody, ani za elektřinu moc neplatím, takže krásně vyjdu," pochvaluje si paní Věra.

Studenti jsou dnes sice výrazně náročnější, nežli tomu bývalo dříve, ale ani jim nepřijde bydlení v panelovém domě jako podřadné. "V bytě 3+1 bydlíme tři. Rozdělili jsme si náklady a ty jsou opravdu minimální. Nepotřebujeme žádný komfort, ten je pro boháče. My si užíváme a dovedete si představit, že neuklízíme každý den, nemáme na to čas. V luxusním bytě bychom o vše museli více pečovat, takhle nám prostě jen poslouží, my si pár let zabydlíme a zmizíme," přiznává jednadvacetiletý student Jakub Horný z Prahy.

Při výběru parametrů bytu je tedy dobré orientovat se podle vaší současné situace. Potřebujete–li klid a netrápí vás nějaký ten protopený kubík plynu navíc, klidně volte cihlový byt. Ale kdo má snahu ušetřit, pro toho je vhodnou volbou panelák, ovšem jen tehdy, když nemá problémy s akceptováním mnoha dalších partají pod jednou střechou.

Petr Vitásek

odebírat zprávy