Elektronické dražby obírají realitní makléře o práci! Proč?

Elektronické dražby obírají realitní makléře o práci! Proč?

30.3.2015 - Dražby podle zákona 26/2000 Sb., o veřejných dražbách, a dražby občanského soudního řádu (exekutoři) mají nepřekonatelný nabývací titul, a to přechod vlastnictví příklepem. Kromě běžných dražeb existují i dražby elektronické, o které roste zájem.

Dle statistiky získané z centralniadresa.cz, kterou spravuje Česká pošta, stagnuje množství dražeb prováděných dle zákona o veřejných dražbách. V roce 2013 se jich, v období od 1. ledna do 16. března, uskutečnilo 479. Za stejný počet dnů, avšak o rok později, jich bylo 463 (z toho elektronických: 83). V letošním roce jsou hodnoty následující: 484 dražeb (z toho 120 prostřednictvím virtuálního veřejného jednání).

Důvodů, proč je poslední dobou upřednostňováno online prostředí, se nabízí hned několik. V prvé řadě zde nikdo nemůže spekulovat nad různými tahy (př. nepřevzetí nemovitosti a jiné (ne)legální úkony, které mohou zpochybnit nabytí nemovitosti). Další výhodou je fakt, že o sobě navzájem účastníci licitace nevědí. To poskytuje lepší podmínky především fyzickým osobám, které mají ve srovnání s realitními kancelářemi, popř. jinými společnostmi vykupujícími dražené objekty, nízké šance na koupi... Kompletní článek naleznete v aktuálním vydání našeho realitního magazínu, který si můžete nyní zde bezplatně přečíst.

Hana Muchová

odebírat zprávy