Stát chystá novelu zákona o dani z nabytí nemovitých věcí

Stát chystá novelu zákona o dani z nabytí nemovitých věcí

11.3.2015 - V současné době je v připomínkovém řízení novela zákona o dani z nabytí nemovitých věcí. Je v ní obsažena zásadní změna, podle níž by se plátcem daně z nabytí nemovitých věcí nově stal kupující (dosud je plátcem prodávající, kupující je ručitel). Toto opatření může vést ke zdražení pozemků pro developery a posléze i k růstu cen nových bytů. Novela zákona by měla platit od 1. ledna 2016.

"Jedná se o zcela nevhodný zásah do stávajících smluv a právního prostředí, které tu fungovalo mnoho let. V předkupních smlouvách (smlouvách o kupních smlouvách budoucích) u pozemků, které se mnohdy uzavírají i na mnoho let dopředu, se totiž uvádí konkrétní cena a předpokládá se, že daň z nabytí nemovitých věcí bude platit prodávající. Nově tak hrozí, že kvůli změně plátce daně – a při zachování současného znění předkupních smluv - dojde k prodražení pozemků o 4 procenta (sazba daně). Toto zdražení budou muset developeři promítnout i v cenách nových bytů. Odhaduji, že to může způsobit nárůst cen nových bytů i v řádu desítek tisíc korun. Za zcela tristní považuji stav, kdy se zde o chystané změně vůbec nemluví a téměř nikdo o ní neví. Je to další případ českého legislativního Kocourkova, kdy se tu zcela nesystematicky mění daňové zákony a narušuje prostředí, které zde fungovalo dlouhá léta," říká Evžen Korec, generální ředitel společnosti Ekospol.

I podle Tomáše Matrase z realitní kancleáře Matras & Matras se jedná o další zcela zbytečnou úpravu odvodu daní při převodu nemovitosti od roku 2013. "Takovéto nesystémové úpravy daně z převodu narušují stav, který byl obvyklý mezi prodávajícími a kupujícími. Takový zásah povede bohužel ke zdražení nemovitostí," dodává. 

Velká komplikace může nastat např. na Jižní Moravě, kde provize realitním kancelářím standardně hradí kupující.  Celkové zatížení při nákupu nemovitostí tak podle Tomáše Matrase může být až 9 % z kupní ceny.

"V neposlední řadě, taková to změna zákona, velmi problematicky zasahuje do oblasti výstavby a budoucích smluv, kdy se tyto smlouvy podepisují i více jak rok dopředu. Je bohužel velmi špatné, že místo toho, aby byla podporována stabilita daňového systému a jistota poplatníku daně, dochází tak často k neuváženým a rychlým změnám, které stabilitu daňového systému spíše bortí," uzavírá Matras.

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy