Jak se prokazuje původ majetku u nás a jak v zahraničí?

Jak se prokazuje původ majetku u nás a jak v zahraničí?

28.1.2015 - V lednu se bude projednávat návrh zákona o prokazování původu nabytých statků v České republice. Od října loňského roku, kdy byl návrh představen, se o něm baví lidé povolaní i nezasvěcení, většinou však negativně. Co je předmětem kritiky? 

Jako první nedostatek je uváděn samotný název, který nekoresponduje s obsahem – zákon zjišťuje výši nezdaněných příjmů a následné vypočtení daně. Různí se i pohled na výši rozdílu mezi přiznaným a reálným majetkem, přičemž poslední verze zákona o prokazování původu majetku počítá s hranicí 5 000 000 korun. V případě, že se objeví někdo, kdo nebude schopen doložit, z jakých zdrojů pořídil majetek převyšující avizovanou hodnotu, může jej finanční úřad potrestat. Zákon by měl platit od roku 2016.

Komplikované může být rovněž rozhodnutí o tom, jak se zákon promítne do minulosti. Je náročné prokazovat původ majetku v delším časovém úseku. Kompletní článek naleznete v aktuálním vydání našeho realitního magazínu, který si můžete nyní zde bezplatně přečíst.

RealityČechy leden 2015

Hana Muchová

odebírat zprávy