20 nejčtenějších článků roku 2014

20 nejčtenějších článků roku 2014

27.12.2014 - Stejně jako každý rok i letos přinášíme výběr článků, které vás nejvíce zaujaly. Tentokrát se podíváme na 20 zpráv napříč kategoriemi. Mezi nejhledanějšími byl vývoj úrokových sazeb hypoték, rady jak co nejlépe a nejrychleji prodat nemovitost a data dostupnosti bydlení v České republice. A jaké články tedy byly v roce 2014 nejčtenější?


REALITNÍ ZPRAVODAJ

1. Orná půda – rostoucí bohatství
V poslední době se do popředí zájmu finančních investorů dostává opět orná půda. Zemědělské pozemky jsou považovány za jednu z nejbezpečnějších investic. Důvodů, proč tomu tak je, existuje více. Jedním z nich je nový občanský zákoník, který však s touto problematikou nemusí na první pohled souviset. Předpis, jenž upravuje vztahy mezi pronajímatelem nemovitosti a nájemcem, staví do výhodnější pozice nájemce, navíc omezuje pronajímatele ve výkonu jeho práv. Proto finanční investoři hledají další možnosti investic do realit

2. Jak při prodeji nemovitosti postupovat co nejefektivněji?
Prodej nemovitosti se může jevit jako snadná záležitost. Začíná podáním inzerátu, pokračuje několika prohlídkami a brzy končí podpisem smlouvy. V praxi to ovšem chodí jinak. Na trhu se nabízejí tisíce nemovitostí, mezi kterými zájemci vybírají. A pro laika není jednoduché prodej zvládnout.

3. Jak správně určit tržní cenu nemovitosti
Se stanovením správné prodejní ceny se potýká takřka každý, kdo chce svou nemovitost nabízet na realitním trhu. "Aby majitel neprodělal a zároveň prodal svou nemovitost v přiměřeném čase, je správné určení počáteční nabídkové ceny zásadní. Nejlepší cestou je obrátit se na zkušeného realitního makléře, který se na realitním trhu vyzná a prodávanou nemovitost dokáže dobře ohodnotit. Pokud se prodávající do této složité záležitosti pustí sám, bude to pro něj určitě hodně časově náročné a většinou se mu na první pokus nepodaří stanovit adekvátní cenu, kterou by realitní trh v dané podobě akceptoval. Prodávající má oproti realitnímu makléři omezené možnosti, zkušenosti a informace a ve své podstatě může vycházet pouze z nabídkových cen na trhu. Nezná na rozdíl od profesionálního makléře ceny skutečné prodejní, které se od těch nabídkových často hodně liší…"

4. Jak zvýšit šanci, aby se nemovitost prodala
Nechat nemovitost tak, jak je, nebo ji vymalovat, natřít okna, popřípadě postačí jen posekat trávník před domem? Mnoho prodávajících si neví rady, jak objekt před prodejem připravit. Jakákoliv úprava či sebemenší rekonstrukce může totiž znamenat nemalé finanční vydání. Co když se ale následná změna nebude zájemci líbit? Má cenu takové kroky vůbec realizovat?

5. Resort Hodolany se otevře v prosinci letošního roku
V Olomouci-Hodolanech probíhá stavba areálu, který vzniká v místech bývalého Hodolanského divadla. Komplex budov nabídne hotel, kasino, hernu, wellness centrum, restauraci, kavárnu, administrativní budovu a podzemní i nadzemní parkoviště pro 70 míst. Stavba zde probíhá od července 2013, dostavba je naplánovaná na podzim a samotné otevření objektu na prosinec letošního roku. Divadlo odkoupila od města společnost Endl+K v prosinci roku 2012 za 20 039 000 korun. Budova původně Lidového domu byla postavena na přelomu 20. a 30. let minulého století. Zpočátku byly prostory využívány jako tělocvična orelského spolku a následně pro divadelní účely. V posledních letech sloužila budova jako ubytovna pro personál a sklad dekorací Moravského divadla Olomouc.

6. Reality Brno: Jak vypadá současná poptávka po nemovitostech?
Ačkoli se čekalo, že se začátkem roku realitní trh zbrzdí, zájem o nemovitosti pokračuje. Jsou za tím nejen levné hypotéky a příznivé ceny, ale také rozvoj města, díky čemuž vznikají nová pracovní místa. Tito lidé shání bydlení stejně jako např. studenti. Zajímalo nás, jak vypadal brněnský trh během prvního čtvrtletí letošního roku.

7. Kolik si banky účtují za předčasné splacení hypotéky?
Splácíte hypotéku s fixovanou úrokovou sazbou a rádi byste využili rekordně nízkých sazeb a úvěr refinancovali? Vzhledem k výši poplatků je úplně předčasné splacení je to téměř nemožné. Přesto existují způsoby, jak stávající situace využít alespoň pro další fixační období. Klienti zvažující pořízení vlastního bydlení mají při pohledu na aktuální výši úrokových sazeb hypoték nejspíše důvod k radosti. Nikdy v minulosti nebyly hypotéky takto levné. Kdo tuto radost pravděpodobně nesdílí, jsou klienti, kteří si hypoteční úvěr sjednávali v období relativně vysokých sazeb, a do konce fixace jim stále zbývá dlouhá doba.

8. Povinnosti pro energetické průkazy při prodeji se zpřesňují. I pro realitní kanceláře
Vláda dnes na jednání schválila návrh ministerstva průmyslu a obchodu upravující problematiku energetické účinnosti v ČR. Novela zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií přinese změny například v průkazech energetické náročnosti pro prodávané budovy a pomůže zjednodušit program Nová zelená úsporám.

9. Exekuce. Hrozba, nebo příležitost?
Každý zkušený realitní makléř ví, že prodej nemovitosti zatížené exekucí je složitý. Kupci často o takové objekty nemají zájem. Pokud se však najde nějaký zájemce, právní komplikace spojené s exekucemi transakci často zhatí. Mnoho makléřů se vyhýbá nemovitostem zatíženým dluhem, protože i pro ně je exekuce noční můra. Není nic smutnějšího, než když práce a energie vynaložená makléřem skončí zmarem, pokud před podpisem kupní smlouvy skočí na nemovitost exekuce a z prodeje sejde.

10. Domněnky a předsudky o realitním trhu
Mysleli jste si, že samotný prodej nemovitosti představuje celou transakci? Omyl. Nezapomeňte například na daň z převodu nemovitosti a daň z příjmu. Podobných domněnek je ve světě realit hned několik, proto jsme pro vás připravili výčet těch nejčastějších. Které to jsou?


EKONOMICKÉ NOVINY

1. Stavební spořitelny se odrazily ode dna a letos posílí
V naší první analýze roku 2013 jsme očekávali, že stavební spořitelny poskytnou úvěry za 45 miliard korun. Tato predikce se téměř do puntíku naplnila. Celková hodnota loni sjednaných úvěrů dosáhla 44,7 miliardy korun. Rostl i počet nově uzavřených smluv.

2. Fixní sazby po novém roce míří dolů
Z aktuálních statistik makléřské společnosti Golem finance vyplývá, že úrokové sazby hypoték v prvním měsíci letošního roku opět nepatrně klesly. V únoru očekáváme start celé řady dalších kampaní, které budou tlačit sazby dolů. V prvním čtvrtletí nevylučujeme opětovné dosažení 3procentní hranice.

3. Sazby hypoték se drží na dosah rekordních minim
Prosinec přinesl další snížení nabídkových úrokových sazeb hypoték s fixovanou sazbou. Hypotéky do 70 procent LTV zlevnily na 3,09 %. I přesto, že pokles sazeb v roce 2013 již nebyl tak výrazný, jako v předchozích letech, i tak se bankám v loňském roce podařilo celkový roční průměr stlačit o dalších 40 bazických bodů níže.

4. Když hypotéku, tak jedině s akční cenou
Podle statistik společnosti GOLEM FINANCE hypoteční banky v uplynulém roce realizovaly 269 akcí spojených s poskytováním hypotéky. Nejčastěji banky lákaly klienty na snížení poplatku za zpracování úvěru.

5. Fixní vs. variabilní sazby hypoték. Bilance po 4 letech
Po čtyřech letech od startu Převratné hypotéky opět bilancujeme, jak jsou na tom klienti, kteří tehdy dali přednost variabilní sazbě v porovnání s klienty s tříletou fixací. Rozdíl v tuto chvíli činí více než 60 000 Kč. Tušíte v čí prospěch?

6. Hypotéky pro cizince? Jak kde
Banky uplatňují při financování klientů ze zahraničí rozdílné přístupy. Některé země a jejich občané jsou z pohledu metodiky bank jen těžko profinancovatelní, na druhou stranu například klientům z Ruské federace se přístup k financování v posledních letech zlepšil. Jaká jsou pro cizince hlavní kritéria pro získání hypotéky?

7. Hypotéky mají letos opět nakročeno k 150 miliardám
Banky v březnu poskytly 8270 hypoték v celkové hodnotě 13,8 miliardy korun. V součtu s předchozími dvěma měsíci suma sjednaných hypoték dosahuje za 1. čtvrtletí 30,3 miliard korun, čímž banky překonaly dosavadní prvokvartální maximum a opět mají nakročeno k rekordním objemům.

8. Lednový objem poskytnutých hypoték na 3letém minimu
Banky v letošním lednu poskytly prostřednictvím hypoték a úvěrů ze stavebního spoření 10 miliard korun. Více než polovinu tvoří hypotéky (7 mld. Kč), zbývající 3 miliardy si připsaly stavební spořitelny. Pod 7 miliard objem poskytnutých hypoték klesl naposledy v lednu 2011.

9. Levné hypotéky škrtí poptávku po úvěrech ze stavebního spoření
Stavební spořitelny v březnu poskytnuly podle dnes zveřejněných statistik úvěry za 3,4 miliardy korun, čímž potvrdily meziroční pokles poptávky po tomto typu úvěrů. Propad však není dramatický a náplastí pro spořitelny může být rostoucí zájem o nové smlouvy. Za první čtvrtletí jich bylo o 71 000 víc než loni.

10. V únoru si banky spravily chuť. Sazby míří na rekord
Tuzemské banky v letošní únoru poskytnuly 5842 hypoték v celkovém objemu 9,519 mld. Kč*, takže průměrná výše hypotečního úvěru činila v únoru 1 629 452 Kč, jak vyplývá ze statistik serveru hypoindex.cz, který dlouhodobě monitoruje počty a objemy reálně sjednaných hypoték.

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy