Ke konci roku narůstá počet vloupání do rodinných domů. Jak se bránit?

Ke konci roku narůstá počet vloupání do rodinných domů. Jak se bránit?

23.11.2014 - Přestože byl v letošním roce mnohými očekáván opětovný nárůst počtu krádeží vloupáním do rodinných domů, ukazuje se, že situace bude výrazně klidnější než vloni. Poukazují na to prognózy, které na základě statistik Policie ČR vytvořila společnost Tokoz. Podle nich by letošní zima měla být v tomto ohledu neklidnější od roku 2011. Odborníci navíc potvrzují stoupající gramotnost Čechů v otázkách zabezpečení majetku a jeho ochrany a zvyšující se investice majitelů objektů do zabezpečení.

Kde je největší riziko vloupání
Skutečnost, že se letošní rok v počtu vloupání do rodinných domů řadí mezi podprůměrné, je bezesporu pozitivní zprávou. Ve srovnání s předchozím rokem bylo doposud zaznamenáno méně vloupání, a to dokonce o 19,3 %. Konec roku však může tuto statistiku významně změnit. Období vánočních svátků je zloději očekávané a dlouhodobé statistiky ukazují, že je potřeba s nárůstem vloupání v závěru roku počítat. Podle dat z předchozích let experti odhadují nárůst tohoto druhu kriminální činnosti zejména v Jihočeském a Královéhradeckém kraji a v Praze. Nejvyšší riziko vloupání do rodinných domů přepočtené na počet obyvatel podle statistik hrozí ve Středočeském kraji, v Praze a Plzeňském kraji.

Ze statistik je zřejmé, že nejbezpečnějšími kraji, co se týká vloupání do rodinných domů, jsou Olomoucký kraj a Vysočina. Prosinec letošního roku by se měl zapsat do statistik s hodnotou srovnatelnou s prosincem roku 2012. Ve světle loňského roku to znamená téměř čtvrtinový pokles vloupání do rodinných domů.
 
Kvalita zabezpečení nemovitostí stoupá
Zabezpečení rodinných domů je rok od roku lepší. Lidé si majetky začínají chránit kvalitními bezpečnostními prvky a v době své nepřítomnosti dbají také více o dohled nad nemovitostmi. Meziročně klesly škody po vloupání do rodinných domů dokonce o 34,1 % a zloději si tak z jednoho vyloupeného objektu odnesou věci v průměrné hodnotě „pouze“ 49 000 Kč. Největší meziroční pokles škod je evidován v krajích Moravskoslezském (- 76 %), Olomouckém (- 50,3 %) a Středočeském (- 48,5 %), nárůst pak statistiky ukazují v Karlovarském (33,2 %), Královéhradeckém (11,2 %) a Pardubickém (5,5 %) kraji.

"Potvrzujeme trend zvyšující se gramotnosti domácností v otázce zabezpečení – Češi se více zajímají o výrobky, které nakupují, více se orientují nejen v bezpečnostních normách, ale také jednotlivých technologiích. I přesto však zůstávají poměrně konzervativní ve svých požadavcích a potřebách," vysvětluje Jitka Vozábová, specialistka ze společnosti Tokoz, jednoho z nejstarších českých výrobců zámků a kování. 
 
Zabezpečení rodinných domů je stále podceňované
Podle expertních odhadů je stále nedostatečně zabezpečeno až devět z deseti obytných objektů, přestože se náklady na základní zabezpečení, často nutné pro uzavření pojištění domácnosti, pohybují v řádech stokorun. "Přestože investice do zabezpečení rostou, jsou stále nízké. Zatímco ideální stav počítá s investicí ve výši kolem 10 % z hodnoty majetku, české investice se pohybují spíše v úrovni desetiny procenta hodnoty majetku," uvádí Jan Krupíř, autor edukačního webu Zamcenydum.cz. "I tak sleduji trend zvyšující se erudice majitelů objektů s povděkem – je to cesta, jak zamezit krádežím vloupáním pro alespoň pro příležitostné zloděje, kteří loupí bez speciálního nářadí."

Nárůst vloupání do rodinných domů
Počet vloupání

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy