Reality Itálie: O které nemovitosti je primárně zájem a jak fungují tamní realitní kanceláře

Reality Itálie: O které nemovitosti je primárně zájem a jak fungují tamní realitní kanceláře

17.11.2014 - Domov kvalitních sýrů, vína, módy - Itálie - patří k zemím, kde lidé převážně bydlí ve vlastních bytech. Díky tomu, že se zde nachází vyžití během celého roku, získává si tato země své příznivce i u nás.

Lidé poptávají nemovitosti v lokalitách, kam rádi jezdí. Pořízení vlastní reality se většinou realizuje na základě dostupnosti k moři, popř. přímo u moře, a na horách opět s dobrým přístupem ke sjezdovkám nebo přímo u nich.

Dříve stát podporoval mladé lidi při koupi vlastního bydlení, už však přestal. "Cizinci-kupující, kteří pochází z EU, mají pouze tu výhodu, že mohou zažádat o povolení k pobytu (6 měsíců + 1 den) a tím pádem platí jen 4% (místo 10%) DPH. A nesmíme zapomenout zmínit ještě notářský poplatek, jenž není jednotný. Jeho výši si určí notář, kterého si vyberete," uvádí Jan Píbil, jednatel společnosti ComSTAR Prague.

Je možné koupit (prodat, pronajmout) nemovitost bez realitní kanceláře, nejedná se však o běžný postup. Pořízení či prodej reality je povolený i za asistence notáře, který musí být důvěryhodný a mít dobré jméno. "V Itálii se nejprve podepíše smlouva o rezervačním poplatku. Ten se uloží na účet realitní kanceláře. Pokud prodávající nesplní požadované podmínky, musí rezervační poplatek vrátit," dodává Jan Píbil.

Podle italských zákonů je dále povinné podepsat smlouvu o smlouvě budoucí, kde se definují informace o vlastníkovi nemovitosti i kupujícím, o daném objektu, vč. mapy, zálohy (rezervační poplatek). Záloha je většinou ve formě šeku a je uschována u realitní kanceláře až do dokončení celého prodeje. Tato částka nesmí být realitní kanceláří použita pro jiné účely.

Bez vzdělání si makléř v Itálii neškrtne
Nejprve se lidé seznámí s mapami a dokumenty. Pokud je pro kupující nabídka přijatelná, domluví se na prohlídce. Není ovšem možné si nemovitost na zkoušku pronajmout. V případě, že dojde ke shodě všech zúčastněných stran a transakce se uskuteční, náleží realitnímu odborníkovi provize většinou ve výši 3 %.

Než se však makléř dostane ke konkrétním případům, musí projít specializovaným školením a testy, aby získal makléřskou licenci. Musí znát italské zákony týkající se nákupu a prodeje nemovitostí. Ve většině realitních kanceláří pracují i začínající makléři, kteří ještě nemají oprávnění podepisovat smlouvy. To mohou jen certifikovaní makléři a zástupci realitních kanceláří.

Hana Muchová

odebírat zprávy