Lidé na jihu Moravy dál investují do vlastního bydlení a kupují byty v brněnských novostavbách mnohem více, než v loňském roce.

Lidé na jihu Moravy dál investují do vlastního bydlení a kupují byty v brněnských novostavbách mnohem více, než v loňském roce.

13.10.2014 - Ve třetím čtvrtletí letošního roku vzrostly prodeje meziročně o 10 % (ze 151 na 167) a za prvních osm měsíců se jich letos prodalo stejně jako za celý loňský rok, tedy 529. Z pohledu prvních tří čtvrtletí se jedná o 59% meziroční nárůst. Celkem už letos lidé utratili za byty v novostavbách v Brně 1,6 miliardy Kč. To je zhruba o 75 % víc oproti prvním 9 měsícům roku 2013.  Bez zajímavosti není, že ve třetím čtvrtletí klesla průměrná cena prodaného bytu v novostavbě o 11 % na 2,4 mil. Kč. Vyplývá to z pravidelné analýzy společnosti Trikaya, která trh nemovitostí na jižní Moravě pravidelně monitoruje.

Rok 2014 míří k rekordu i přes prázdninové zpomalení

Počet prodaných bytů v Brně letos raketově rostl hlavně v prvním pololetí. Lidé si pořídili v brněnských novostavbách 433 bytů, to byl nárůst o 89 % ve srovnání s prvním pololetím loňského roku. „Pro letní měsíce je pak typický pokles poptávky, na statistikách je to znát i letos,“ říká Alexej Veselý, ředitel společnosti Trikaya. "Lidé ale přesto koupili o prázdninách o 10 % více bytů než loni a vše nasvědčuje tomu, že letos si brněnský trh s novými byty sáhne na nový rekord posledních let."

Výrazně roste i počet rezervací
V uplynulých třech měsících se dostalo do prodeje 135 nových bytů, lidé v Brně tak mohou vybírat z  850 bytů v novostavbách. Celková hodnota nabízených bytů je 2,3 miliardy korun. Přibližně 300 z nich je už ale rezervováno zájemci o jejich koupi. "Takto vysoké množství rezervací jen potvrzuje, že celková čísla za rok 2014 budou nejvyšší za poslední roky. Ve třetím čtvrtletí vzrostl počet rezervací o 20 %.", doplňuje Alex Veselý. "Lidé nemají strach utrácet za vlastní bydlení a to je jeden z klíčových indikátorů, který ukazuje, že přichází oživení ekonomiky."

Pokles průměrné ceny
Průměrná cena bytu prodaného v uplynulém kvartálu činí 2,4 mil. Kč bez DPH, oproti prvnímu pololetí tak dochází k poklesu průměrné ceny o 11 %. Paradoxně to ale není tím, že by byty v Brně zlevňovaly. V prvním pololetí se na trhu objevilo větší množství exkluzivních velkých bytů, které vytáhly cenový průměr nahoru. Za takto jedinečné byty, které jsou zpravidla v nejvyšších patrech nových domů, klienti neváhají zaplatit vysoké částky. V nabídce je jich vždy jen omezené množství, takže je zájemci velmi rychle rozeberou.

Nejžádanější? Stále 2+kk do 60 metrů
Nejvíce lidé v Brně kupují byty 2+kk o velikosti mezi 50-60 m2. Dvoupokojové byty tvoří téměř polovinu všech prodaných bytů v novostavbách. Byty s touto dispozicí vycházejí také nejlevněji v přepočtu na metr čtvereční. Rozdíl v průměrné ceně prodané garsoniéry a dvoupokojového bytu činí více než 5 000 Kč za metr čtvereční. Dvoupokojové byty se v uplynulém kvartálu průměrně prodávaly za 39 300 Kč za m2, jednopokojové za 45 000 Kč (údaje jsou bez DPH). Tento rozdíl ale částečně ovlivňuj také fakt, že se velké množství jednopokojových bytů nachází v centru, což zvyšuje jejich cenu. 

Novostavby Brno
 
Nejdražší byt stojí přes 11 milionů bez DPH
Největší výběr nového bydlení nabízí Královo Pole, Bystrc a Brno-střed s tím, že tradičně nejdražší byty jsou v centru. To vede i k relativně velkému cenovému rozptylu za metr čtvereční. Za čtvereční metr dvoupokojového bytu můžete zaplatit necelých 30 tisíc korun, ale klidně téměř i 100 tisíc. Nový jednopokojový byt může stát v Brně 1,1 milionu ale také přes tři miliony. Nejdražší byt, který se aktuálně v nabídce nachází, je byt dispozice 2+kk v centru města, s rozlohou 117 m2 a terasou 60 m2. Stojí 11,3 milionu korun.

Novostavby Brno ceny

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy