Stát plýtvá penězi na administrativních budovách. Projekt CRAB se zatím neosvědčil

Stát plýtvá penězi na administrativních budovách. Projekt CRAB se zatím neosvědčil

3.8.2014 - Stát vydává na provoz administrativních budov přibližně 15 miliard korun ročně. Tato částka by mohla být podstatně nižší, protože mnoho těchto prostor není efektivně využito. S cílem úspory financí vznikl Centrální registr administrativních budov (CRAB). Projekt byl realizován za více než 254,1 milionů korun, přičemž 85 % bylo financováno z fondů Evropské unie a 15 % ze státního rozpočtu. Za jeho správu za rok 2013 bylo uhrazeno téměř 62,5 milionů korun. Vzhledem k tomu, že doposud není CRAB kompletní, nemůže plnit svůj účel. 

Úkolem CRAB je vytvořit jednotnou evidenci administrativních budov státu. Na základě údajů, které zde vkladatelé uvedou, je možné zjistit nejen základní informace o jednotlivých objektech, ale především míru jejich využití (užívané plochy, volné kapacity, dislokace státních institucí), výdaje na provoz a údržbu (spotřeba energií, výdaje za nájem, počet zaměstnanců) nebo příjmy z pronájmu. Tyto informace mají následně sloužit jako podklad pro rozhodování o pronájmu nebo prodeji státních nemovitostí, zefektivnění dislokace státních institucí a snížení vynakládaných financí.

Ačkoliv vládní nařízení z roku 2012 ustanovilo státní instituce k doložení požadovaných údajů do 1. 7. 2013, tak povinnost splnilo pouze 199 (cca 43 %). V CRAB je zatím zaevidováno 3 063 budov z celkových 5 712, z toho budov se zadanými ekonomickými údaji je 1 770 (cca 30 %). Díky tomu, že stále dochází k naplňování registru daty, není možné vyhodnotit plnění stanovených cílů. Navíc vložené údaje bývají neúplné nebo dokonce nesprávné. Instituce například označují volné kancelářské prostory za plně využité.  

Stát by jako realitní firma neuspěl
Data z CRAB uvádějí, že stát vydá za nájem svých institucí v nestátní budově téměř 400 milionů korun za plochu 153 215,9 m². Zároveň jsou však pronajímány státní prostory nestátním institucím, z čehož stát obdrží ročně 95 milionů korun za plochu 184 215,4 m². Pokud by ale došlo k využití veškerých možností CRAB, stát by mohl v případě optimálního využití volných prostor ušetřit až 191 835 622 Kč ročně a více než 50 % na placeném nájemném. 

Podle Andreje Babiše neumí stát hospodařit se svým majetkem. Navrhuje proto, aby se s některými nemovitostmi začalo podnikat v oblasti realit, což by mohl být zajímavý příjem pro státní rozpočet. Jako možnost vidí sestěhovat úředníky a následně prodat nadbytečné státní budovy. Ze zisku z prodeje lze opravovat nebo stavět nové nemovitosti.

Markéta Szarowská

odebírat zprávy