Investoři směřují do realitních kanceláří. Důvodem je výhodné bydlení

Investoři směřují do realitních kanceláří. Důvodem je výhodné bydlení

23.7.2014 - Každá komodita, u které je vidět (nebo je v nadcházející době předpokládán) růst její hodnoty, se stává zajímavou příležitostí pro zhodnocení finančních prostředků. Reality nevyjímaje. Od roku 2002 se investice do nemovitostí zvyšovaly napříč celou Českou republikou. Koupě s následným pronájmem představovala jednu z nejjistějších investic, podobně jako spekulativní obchody. V roce 2008 nastal zlom – s poklesem ceny nemovitostí začal i odliv investorů. Ti se začínají k nemovitostem opět vracet, což se projevuje na rostoucí poptávce, zejména po bytech.

Z pohledu dostupnosti bydlení v České republice jsou stále velmi vyhledávané oblasti na severu Čech i Moravy. V těchto regionech se stále drží ceny bytů na velmi příznivých hodnotách. Ve spojení s nízkými úrokovými sazbami jde o nemovitosti s poměrně krátkou dobou návratnosti. Konzervativní investoři se ovšem stále přiklání k Praze, Brnu, Hradci Králové a Olomouci, a to paradoxně i přes fakt, že je v těchto městech návratnost investic mnohem delší než na severu republiky.

Ceny nemovitostí jsou ve velkých městech z dlouhodobého pohledu zajímavé díky silné poptávce nejen českých zájemců o bydlení, ale také těch zahraničních. Prodej drahého bytu v Brně bývá mnohdy snadnější než bytu např. v Ústí nad Labem. Investor, který zvažuje, že si nemovitost nenechá dlouhodobě (15 a více let), často raději ukládá své finanční prostředky do nemovitostí právě ve větších městech. Pro všechny investory je aktuální situace velmi výhodná. Ceny jsou nejníže za posledních pět let, ekonomice se začíná opět dařit, firmy najímají nové zaměstnance a odhady dalšího vývoje cen nemovitostí jsou vesměs optimistické. Podle dat portálů realitycechy.cz a realitymorava.cz došlo za poslední měsíc k mírnému vzestupu cen bytů 1+1 (0,64 %). Rostoucí poptávka nezvyšuje pouze ceny bytů, ale také hodnotu stavebních pozemků.

Pozemky jsou mnohými opomíjeny, zejména kvůli tomu, že z nich neplyne měsíční nájemné. Dlouhodobě lze např. pole pronajmout zemědělským družstvům, nájemné však není vysoké. Na druhou stranu mají pozemky mnoho nesporných výhod. Jsou v podstatě bezúdržbové a vůbec nevadí, když na ně prší. Tím, jak ubývají, jejich hodnota postupně roste, což výrazně neovlivní ani jakákoliv recese. Mnohdy může dojít k mnohonásobnému zisku v relativně krátkém období, např. při změně územního plánu či zájmu investorské skupiny. 

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy