Reality Brno: V prvním pololetí rekordně vzrostly prodeje nových bytů, lidé za ně utratili miliardu a čtvrt

Reality Brno: V prvním pololetí rekordně vzrostly prodeje nových bytů, lidé za ně utratili miliardu a čtvrt

11.7.2014 – Počet prodaných bytů v Brně během prvního pololetí letošního roku raketově vzrostl. Lidé si pořídili v brněnských novostavbách 433 bytů, to je nárůst o 89 % ve srovnání s prvním pololetím loňského roku, kdy se jich prodalo jen 229. Celkem lidé v Brně utratili za nové byty 1,25 miliardy Kč, tedy zhruba dvojnásobek oproti prvním 6 měsícům roku 2013. Prodeje rostly už v prvním čtvrtletí letošního roku, druhé čtvrtletí ale přineslo absolutně rekordní prodeje posledních let. Vyplývá to z pravidelné analýzy společnosti Trikaya, která trh nemovitostí na jižní Moravě pravidelně monitoruje.

Prodejně nejúspěšnějším měsícem letošního roku byl květen s více než stovkou prodaných bytů. Tomuto rekordnímu číslu napomohly u některých projektů také hromadné převody rezervačních smluv na smlouvy kupní, které celý prodej administrativně dokončují. Průměrná cena prodaného nového bytu v Brně se vyšplhala k hodnotě 2,7 mil. Kč bez DPH, a proti loňskému prvnímu pololetí vzrostla o necelých 10 % z 2,45 mil. korun.

Nejdražší byt za 9,5 milionu
"V Brně se poslední dobou dobře prodávají i hodnotnější a nadstandardní nemovitosti v centru. Proti loňsku lidé letos kupují nejenom více bytů, ale také byty dražší. Přestože v absolutním počtu prodaných bytů stále vedou periferie města s nejnižšími cenami, ukazuje se, že střed města je pořád atraktivní a zákazníci jsou ochotni do kvalitního bydlení v centru investovat nemalé částky. Nejdražší byt za první pololetí se podle ceníkových cen prodal právě v centru Brna za 9,5 milionu korun bez DPH," říká Alexej Veselý, ředitel společnosti Trikaya.

Letošek by mohl být ve srovnání s posledními roky rekordní
Teď na začátku prázdnin je v nabídce brněnských developerů téměř 900 neprodaných bytů v novostavbách. Nejčastěji jde o dvoupokojové byty s výměrou kolem 50 m2. Cena takovéhoto bytu se pohybuje kolem 1,9 mil. Kč bez DPH v závislosti na lokalitě.

"Z 900 neprodaných bytů v novostavbách je jich už 250 rezervováno. Pokud by se po zbytek roku už pouze doprodávaly tyto zarezervované byty, stále by se jednalo o třetinový nárůst prodeje oproti loňsku. Vypadá to, že rok 2014 bude v prodeji nových bytů v Brně rekordní," doplňuje Alexej Veselý.

Nejdražší byty: Brno-střed, Královo pole a Komín
Nejdůležitějším faktorem při výběru nemovitosti je stále její lokalita a vzdálenost od centra. Právě tyto faktury ovlivňují cenu nejčastěji. Městskými částmi s nejdražšími byty v nabídce brněnských novostaveb jsou Brno-střed, Královo pole a Komín, metr tu stojí v průměru 50 tis. korun bez DPH. Naopak nejlevnější bydlení lze aktuálně pořídit ve Slatině, Starém Lískovci nebo Bystrci s průměrnou cenou za metr 36,5 tis. korun bez daně. Právě v okrajových lokalitách města se také nejvíce prodávají byty ve velkých rezidenčních projektech s víc než stovkou bytů.

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy