Housing First – cesta k normálnímu bydlení

Housing First – cesta k normálnímu bydlení

16.5.2023 - Housing First, tedy bydlení především, je metoda, která v posledních letech zdomácňuje i v českém prostředí. Podstatou je poskytnout lidem bez domova standardní bydlení bez předchozí léčby či "tréninku", a současně jim poskytnout potřebnou pomoc dle jejich individuálních potřeb. Metoda poskytnutí bydlení takovým způsobem je pravděpodobně tou nejdůležitější inovací v plánování služeb pro řešení bezdomovectví za posledních třicet let.

Mezi cílové skupiny, kterým Bydlení především pomáhá, patří lidé bez domova. Často mají velmi komplexní problémy: závažná duševní onemocnění, vážné zdravotní diagnózy nebo trpí závislostmi. Bezdomovectví zakoušejí dlouhodobě nebo opakovaně a postrádají pomoc rodiny, přátel nebo komunity, na kterou se mohou spolehnout. Koncept Housing First vyvinul v 90. letech Dr. Sam Tsemberis v New Yorku. Výzkumy v USA, Kanadě a Evropě ukazují, že pokud program naplňuje principy Housing First, úspěšnost je vysoká a ukončuje bezdomovectví u nejméně osmi lidí z deseti.

Stávající metody řešení bezdomovectví pracují s předpokladem, že na cestě k samostatnému bydlení je třeba splnit spoustu podmínek. Vyřešit dluhy, najít si práci, stabilizovat svůj zdravotní i psychický stav, ale to všechno bez stabilního bydlení. Tímto způsobem se ale 80 % osob bez domova z bezdomovectví nikdy nevymaní a jejich problémy přetrvávají.

Většina lidí k řešení svých problémů totiž potřebuje právě bezpečí stabilního domova. A to jim tento program může poskytnout. Mají běžné nájemní smlouvy, často v městských bytech, a platí přiměřený nájem. V bezpečí domova a s individualizovanou podporou sociálních pracovníků se pak mohou zaměřit na to, co je trápí.

V Česku úspěšnost Housing First pilotně ověřilo město Brno v roce 2017, a to jak při práci s rodinami, tak i s jednotlivci a bezdětnými domácnostmi. Po roce si bydlení udrželo 96 % rodin a projekt ušetřil 1,5 milionu z veřejných prostředků. V případě jednotlivců po roce prodloužilo nájemní smlouvu 92 % domácností.

V Česku je podle statistik zhruba 4,5 milionu domácností. Podle loňské analýzy iniciativy Za bydlení mělo problémy s bydlením až 600 000 domácností. Z nich až 350 000 vydávalo za byt přes dvě pětiny svého příjmu, až 190 tisícům hrozila ztráta bydlení a až 60 000 žilo v nevyhovujícím prostředí.

Situaci zhoršuje zdražování. Podle výzkumu "Česko 2022: Život k nezaplacení" agentury PAQ Research a Českého rozhlasu utrácí nyní víc než dvě pětiny příjmu za bydlení až 22 procent domácností, v přepočtu tedy skoro milion. V listopadu 2021 jich přitom bylo 14 procent.

Podle expertů na sociální problematiku Česko potíže bez zákona o podpoře bydlení nevyřeší. Již se o to pokoušely minulé vlády, ale žádná nedotáhla své sliby do realizační fáze. Nyní podle ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše pracuje ministerstvo na základních tezích a parametrech zákona. Ten by měl přispět ke zvýšení dostupnosti bydlení, zajistit podporu lidem v bytové nouzi, obcím by měl nabídnout volitelné nástroje k řešení situace, a také nastavit pravidla financování.

Teze a parametry nového zákona o podpoře bydlení by politici koalice mohli dostat a projednat v červnu či červenci. Jeho úřad pak s ministerstvem práce a sociálních věcí podle výsledné koaliční shody normu dopracují.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Projekt Housing First pomáhá nastartovat lidem bez bydlení novou životní etapuProjekt Housing First pomáhá nastartovat lidem bez bydlení novou životní etapu







Brno průkopníkem ve sdíleném bydleníBrno průkopníkem ve sdíleném bydlení








Jak udělat z nebytového prostoru byt? Bez prohlášení vlastníka to nepůjdeJak udělat z nebytového prostoru byt? Bez prohlášení vlastníka to nepůjde







Jak postupovat, když si chcete vybudovat podkrovní byt v bytovém doměJak postupovat, když si chcete vybudovat podkrovní byt v bytovém domě







Může sloužit nebytový prostor k bydlení?Může sloužit nebytový prostor k bydlení?





 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy