Při koupi nemovitosti se informujte o jejím zabezpečení

Při koupi nemovitosti se informujte o jejím zabezpečení

5.5.2023 - Stále mnoho vlastníků podceňuje zabezpečení své nemovitosti. Ale zamknout na dva západy a odjet na víkend už dávno nestačí. Podle statistik Policie ČR bylo v letošním roce od ledna do září uskutečněno 21 517 vloupání do bytů, chat a rodinných domů. Plánujete-li koupi nemovitosti, zajímejte se hned od počátku, zda a jak je zabezpečena. Pokud není, počítejte s dalšími nutnými výdaji k ochraně svého majetku.

Dnes musí zabezpečovací systém vytvořit bezpečný domov. Proto kromě zabezpečení proti vloupání do domu patří k bezpečnostnímu systému také detektory chránící nemovitost i její obyvatele před živelními pohromami či haváriemi. Jde zejména o detektory požáru, zaplavení vodou, úniku plynu nebo výskytu oxidu uhelnatého. Informace ze všech čidel a detektorů shromažďuje a vyhodnocuje řídicí centrála, která je mozkem celého systému.

Elektronické systémy je vhodné kombinovat s mechanickými

K běžnému zabezpečení patří kvalitní vstupní bezpečnostní dveře. Z hlediska kování, zámků, zárubní i sestavení samotných dveří se rozřazují do šesti bezpečnostních tříd s označením RC, kdy RC1 představuje nejmenší zabezpečení, zatímco RC6 největší. U rodinných domů se doporučuje volit dveře alespoň třídy RC3. Úroveň bezpečnosti dveří navyšuje také počet zamykacích bodů – čím více, tím lépe.

Nebezpečí vloupání hrozí u rodinných domků či bytů v přízemí také okny či balkonovými dveřmi. Podle policejních statistik se takto uskuteční až 40 % vloupání. Proto je dobré mít okna s kvalitními rámy a uzamykatelným kováním, avšak nejslabším místem je skleněná výplň. Ta se dá opatřit bezpečnostní folií. Její hlavní výhodou je nenápadnost a vysoká odolnost, takže si poradí s rizikem v podobě vržených předmětů, jako jsou kameny, dlažební kostky, zápalné lahve, výbušniny apod.

Bezpečnostní systém zajistí celý dům nejen proti vloupání, ale mnoha dalším rizikům

Základem každého alarmu je centrální jednotka, napojená na detektory rozmístěné u potenciálních vstupů. Jejich prostřednictvím pak sleduje, co se v těchto místech děje, a hodnotí, zda se jedná o nebezpečí či nikoliv. Nejčastěji používané detektory snímají pohyb či rozbití skla nebo magnetické senzory, které se umístí do oken a dveří a rozpoznají, když dojde k jejich otevření.

Alarm může být kromě režimu nepřítomnosti i součástí nočního režimu. Domácnost lze rozdělit do několika zón, v noci může být například alarm aktivovaný jen pro přízemí. Pokud z horního patra vstoupíte na schodiště, alarm se automaticky deaktivuje.

Sofistikované bezpečnostní systémy jsou připojeny také na kamerový systém tak, aby majitelé měli kdykoli přehled o tom, co se v domě a na pozemku děje. Kdykoli se mohou v aplikaci v chytrém telefonu podívat na aktuální stav, prohlédnout si záznamy z kamer nebo interkomu. Dozvědí se tak o případných potížích, i když jsou třeba na dovolené. Vzdálený přehled o nemovitosti se hodí také pokud je nemovitost pronajímána.

Zabezpečením domu se zabývá řada odborných firem. Cena je závislá na výrobci technologie, velikosti domu a způsobu zabezpečení. Při zabezpečení přízemního rodinného domu 4+kk se cena může pohybovat mezi 25 000 – 40 000 korun podle prvků, které budou instalovány. Celkově odborníci doporučují, aby vlastníci investovali do zabezpečení částku, která odpovídá přibližně 5 % hodnoty majetku.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Nemáte náhodou podpojištěnou nemovitost? Mohlo by dojít ke krácení pojistného plněníNemáte náhodou podpojištěnou nemovitost? Mohlo by dojít ke krácení pojistného plnění







Odjíždíte na dovolenou? Nezapomeňte zabezpečit vaši nemovitostOdjíždíte na dovolenou? Nezapomeňte zabezpečit vaši nemovitost








Znáte pravidla pro požární zabezpečení nemovitostí?Znáte pravidla pro požární zabezpečení nemovitostí?







Nemovitost nebo domácnost. Které pojištění potřebujete?Nemovitost nebo domácnost. Které pojištění potřebujete?







Vlastníci mají povinnost zabezpečit dům, stavbu i pozemek. Jaké sankce hrozí, když tak neučiní?Vlastníci mají povinnost zabezpečit dům, stavbu i pozemek. Jaké sankce hrozí, když tak neučiní?





 

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy