Dřevěná stavba roku 2023 zná své vítěze

Dřevěná stavba roku 2023 zná své vítěze

3.5.2023 - Prestižní oborová soutěž Dřevěná stavba roku, kterou již 13. rokem organizuje Nadace dřevo pro život, zná své letošní vítěze. Slavnostní vyhlášení se konalo 20. dubna v Praze. Přihlášeno bylo 82 soutěžních děl v šesti kategoriích. Ocenění se předávalo na základě hlasů odborné poroty a veřejnosti, která mezi soutěžní díla rozdělila přes 10 000 hlasů.

Jeden projekt ocenilo také Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Malé dřevěné konstrukce – realizace

Vítězem veřejného hlasování v této kategorii se stal Český tiny house. Domek, o vnějších rozměrech 2,8 x 7 m, je plně prefabrikovaný a přemístitelný a slouží jako startovací bydlení a glamping pro celoroční užívání. Autorem je Ing. Jaroslav Charbuský.

Dřevěná stavba roku 2023

Velké dřevěné konstrukce – návrhy

Odborná porota ocenila jízdárnu v Kladrubech nad Labem, která doplňuje areál Střední školy koní a jezdectví, která už 70 let vychovává odborníky na chov koní a úspěšné sportovce. Nová jízdárna je navržena v areálu školy a nahradí původní plechovou halu umístěnou mimo areál. Návrh zpracovali Ing. arch. Martin Pavlun (architekt), projektant Ing. Filip Vacek a Ing. Milan Šmak Ph.D.

Jízdárna v Kladrubech nad Labem

Vítězem veřejného hlasování je Domek na vodě. Atraktivní trojúhelníkový domeček, umístěný na plovácích, nabízí vše, co je třeba pro rekreaci – interiérové posezení s možností rozložení na postel, malou kuchyňskou linku, samostatnou toaletu a venkovní terasu. Přístup do vody zajišťují žebříky. A spojení s civilizací…? Jedině loďka. Návrh realizovali Ing. arch. Michaela Švancarová a projektant Jan Štohandl.

Domek na vodě

Velké dřevěné konstrukce – realizace

Vítězem odborné poroty se stala rozhledna Závist na na vrchu Hradiště, nedaleko Prahy. Rozhledna konstrukčně rozvíjí řadu českých věží navržených z dřevěné kulatiny s typickým točitým schodištěm. Návrh zpracoval arch. Martin Rajniš, dodavatelem stavby byla Taros Nova a.s.

Rozhledna Závist

Vítězem veřejného hlasování je včelín na soukromé parcele u lesa ve Středočeském kraji, který realizovali DROBNÝ ARCHITECTS, s.r.o., a DŘEVOSTAVBY BISKUP, s. r. o. V oboru realizací velkých dřevěných konstrukcí byla udělena Cena ministerstva obchodu a průmyslu, a to dřevěné budově Penny Marketu ve Skutči. Jedná se o první celodřevěnou prodejnu stavěnou za použití CLT prvků. Projekt navrhla společnost YUAR s.r.o. a realizovala firma PS Slovácko a.s.

Včelín

Dřevěné budovy – návrhy

V této kategorii se shodla veřejnost i odborná porota a jednoznačným vítězem zvolila pasivní ZŠ s alternativním způsobem výuky ve Středočeském kraji. Zajímavostí je, že poskytne žákům různorodé pracovní prostředí pro škálu činností od skupinové práce na projektech přes prezentaci, kreativní činnost, relaxaci až po individuální práci v klidové části učebny. Na vnitřní učebny pak navazuje venkovní učebna, protože výuka bude probíhat z velké části venku. Projekt navrhli ARCHCON atelier, s.r.o.

Pasivní ZŠ

Dřevěné budovy – realizace

Vítězem veřejného hlasování se stal rodinný srub v Novohradských horách, jehož dodavatelem byly Kanadské sruby Tábor s.r.o. Odborná porota pak v této kategorii ocenila administrativní budovu Kloboucké lesní, která pro výstavbu svého nového sídla využila materiál, které vznikl na její výrobní lince. Budova je energeticky soběstačná a disponuje bateriovým úložištěm. Přebytky energie využívá firma ve výrobě. Mottem stavby, jakož i investora vůbec, je filosofie udržitelnosti, hospodárnosti a společenské odpovědnosti.

Dřevěná stavba roku srub

Architektem byla skupina Mjölk architekti, projektantem Ing. Pavel Srba se svým týmem a generálním dodavatelem stavby Michal Drga. Kloboucká lesní získala ocenění odborné poroty i v kategorii Dřevěné interiéry – realizace.

Klouboucká lesní

V té se pak vítězem veřejného hlasování stala Pivnice na Štokách v Humpolci, která využívá pivní lahve s hnědým sklem značky Bernard pro stěny a dělící příčky mezi prostory. Stavbu realizovali Ing. arch. Barbara Bencová z B? Architecture, projektanti Ing. Jan Kupec a Ing. Zděněk Šubrt ze Studia A, firma Podzimek a synové s.r.o., a interiér dodal Intex Ledeč.

Pivnice ve Štokách

Během třinácti let si soutěž Dřevěná stavba roku získala vysoký kredit v oboru stavebnictví i architektury. "Bydlení ve dřevě je nádherné, ekologické, a je navíc dokázáno, že má pozitivní vliv na lidskou psychiku," uvedl u příležitosti vyhlášení výsledků soutěže Stanislav Polák, ředitel Nadace dřevo pro život.

Zdroj foto: Nadace dřevo pro život

Jindra Svitáková

odebírat zprávy