Koupě zemědělské půdy je stále výhodnou a bezpečnou investicí

Koupě zemědělské půdy je stále výhodnou a bezpečnou investicí

18.4.2023 - Průměrné tržní ceny zemědělské půdy v ČR se v roce 2022 v meziročním srovnání zvýšily o 13,5 % na úroveň 334 080 Kč/ha. Vyplývá to ze zprávy o trhu s půdou společnosti farmy.cz, která se věnuje prodeji zemědělských pozemků. Mezi roky 2002 až 2022 cena půdy podle údajů společnosti vzrostla o více než 180 procent.

Ceny půdy rostly až do posledního čtvrtletí loňského roku. V prvním pololetí podle společnosti dozníval výrazný převis poptávky po nemovitostech z roku 2021, postupně se ale projevil znatelný pokles poptávky. V posledním čtvrtletí proti předchozímu čtvrtletí klesly ceny půdy o 1,5 procenta. K poklesu poptávky vedl růst inflace a následné zdražení úvěrů kvůli zvyšování úrokových sazeb Českou národní bankou.

Ceny zemědělské půdy se pohybovaly nejčastěji mezi 25 až 44 korunami za metr čtvereční. Pozemky s nejkvalitnější půdou a v blízkosti velkých měst se prodávaly i za více než 50 korun za metr čtvereční. Orná půda se prodávala za ceny o 26 % vyšší než v případě trvalých travních porostů. Ovšem zatímco u orné půdy činil meziroční nárůst ceny cca 12 %, v případě trvalých travních porostů činil tento nárůst téměř 19 %. 

V regionech nedošlo k žádným významným změnám a nejvyšších tržních cen bylo i nadále dosahováno v okolí Prahy a v oblastech s velmi úrodnou půdou, tj. v okresech Olomouc, Hradec Králové, Kolín, Mladá Boleslav, případně v některých příhraničních oblastech. 

U tzv. úředních cen půdy nedošlo v roce 2022 k podstatným úpravám. Vyhláška č. 298/2014 Sb., o stanovení seznamu katastrálních území s přiřazenými průměrnými základními cenami zemědělských pozemků, byla novelizována vyhláškou č. 356/2022 s účinností od 1. 1. 2023. Ceny stanovené touto vyhláškou jsou ale využívány především pro výpočet daně z nemovitých věcí, při sjednávání obchodů mají pouze informativní charakter. Průměrná cena dle této vyhlášky pro celou Českou republiku je v současné době 7,13 Kč/m2, přičemž průměrná tržní cena půdy (33,4 Kč/m2) byla v roce 2022 o 368 % vyšší.

I malé políčko dnes může znamenat velké bohatství

I když poptávka se během roku 2022 nezvýšila, celkově je v posledních deseti letech poptávka po zemědělské půdě poměrně vysoká, o čemž svědčí stálý nárůst tržní ceny. Přitom cena může být v některých katastrálních územích mnohem vyšší. Cenu zvyšují zvláště tyto faktory: pokud jsou pozemky poblíž větších měst, nadprůměrně kvalitní pozemky v rámci lokality, ucelenější pozemky v jedné lokalitě, pozemky v lokalitě s vysokou konkurencí mezi kupujícími, potenciálně stavební pozemky či pokud by pozemek mohl mít jiné než zemědělské využití.

Nižší cena pak bývá především u pozemků, které nejsou zemědělsky využívané, u trvalých travních porostů, u malých nebo špatně přístupných pozemků, u pozemků znehodnocených například znečištěním či erozí, a také u pozemků s více spoluvlastnickými podíly či nevýhodnou pachtovní smlouvou.

Výhled na rok 2023

Novým faktorem posledních měsíců je zvýšená poptávka po pozemcích vhodných pro realizaci fotovoltaických elektráren na zemědělské půdě, která se však v roce 2022 nestihla promítnout do realizovaných obchodů. Jinak odborníci neočekávají v letošním roce žádné podstatné legislativní změny, které by mohly mít vliv na trh se zemědělskou půdou. V první polovině roku 2023 se očekává spíše stagnace tržních cen, nebo jejich mírný pokles. Ve druhé polovině roku by mohlo dojít k postupnému oživení poptávky, a tím i mírnému růstu cen, zejména pokud by došlo ke snížení úrokových sazeb.

Zemědělská půda je již mnoho let vnímána jako bezpečná investice udržující trvalou hodnotu, a tak tomu bude i nadále. Vlastníci půdy mohou zjistit přibližnou cenu své půdy v cenové mapě na webových stránkách cenova-mapa-pudy.cz. To je však pouze základní informace podle katastrálního území. Pokud jde o stanovení prodejní ceny, lze se obrátit na realitní kanceláře, které se touto oblastí realitního trhu dlouhodobě zabývají.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme

Uvažujete, že koupíte pole? Co vše lze dělat s ornou půdouUvažujete, že koupíte pole? Co vše lze dělat s ornou půdou







Co je to pacht a co všechno si lze propachtovat?Co je to pacht a co všechno si lze propachtovat?







Chcete koupit pole? Jak na toChcete koupit pole? Jak na to







Investice do zemědělské půdy. Riziko nebo jistota?Investice do zemědělské půdy. Riziko nebo jistota?








Kde zjistit ekologická rizika při koupi pozemku?Kde zjistit ekologická rizika při koupi pozemku?






 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy