Podsklepený dům bývá dražší. Je ale tento prostor výhodou?

Podsklepený dům bývá dražší. Je ale tento prostor výhodou?

12.4.2023 - Sklepy se dnes nacházejí v nových domech výjimečně. V minulosti byly naprosto běžnou součástí rodinného domu, především proto, aby bylo kde umístit kotel na vytápění, palivo, kde skladovat výpěstky ze zahrady, zavařeniny, či kde zřídit dílnu. Dnes většina projektů počítá se stavbou na základové desce, bez podsklepení. Kdy sklep je či není výhodou?

Mnoho stavebních firem i projektantů od stavby sklepu odrazuje. Znamená to totiž především zvýšené náklady na stavbu. Stavba sklepa celý dům hodně prodraží. Před stavbou sklepa je třeba provést geologický a hydrogeologický průzkum, podle kterého se naplánuje hydroizolace. V mnoha lokalitách totiž bývají problémy se spodní vodou, a proto je třeba se tím opravdu pečlivě zabývat.

Provedení hydroizolace je finančně značně náročné, a dále pak záleží i vnitřních dispozicích, protože každá příčka znamená peníze navíc. Na druhou stranu právě příčky od sebe mohou oddělit například dílnu a spíž, což je určitě žádoucí. K tomu je třeba připočíst cenu schodiště do přízemí, které musí být oddělené od bytových prostor a dalšího schodiště vedoucího do podkroví či obytného patra.

Sklep o rozloze cca 70 m2 může stát 700 tisíc Kč, a vzhledem ke stoupajícím cenám stavebních materiálů, i více.

Podsklepit jen část domu odborníci zásadně nedoporučují. V takovém případě mohou vzniknout statické potíže a dům může časem začít praskat. Výjimku tvoří domy, stavěné ve svahu. Protože je třeba mít základy domu v rovině, sklep, nebo spíše suterén, může v části domu vzniknout prakticky přirozeně.

Sklep šetří místo na pozemku a poskytuje dostatečný technický prostor

Sklep se může vyplatit v případě, že pozemek není dost velký na to, aby na něm vznikla další stavba, v níž bude možné skladovat například sportovní vybavení, dětské hračky, sezónní nábytek na terasu, zahradní techniku a mnoho dalšího.

Málokterý nový rodinný domek, postavený na základě typového projektu, má dostatek vnitřních úložných prostor. Pokud je součástí domku garáž, často to dopadne tak, že sezónní nábytek, zahradní technika a další se ukládá v garáži, zatímco automobil zůstává stát na pozemku, či dokonce u chodníku před ním, zbytečně vystavený výkyvům počasí. A to jeho životnost neprodlužuje, spíše naopak.

Proto se sklep v řadě případů může vyplatit. A nejen jako sklad techniky, ale také v případě, že někdo z rodiny má náročnější koníček, který zabere hodně místa. Část sklepních prostor pak lze využít jako dílnu, hudební zkušebnu, tělocvičnu, či saunu. A samozřejmě pro skladování větších zásob potravin, nápojů, ovoce, zeleniny a dalších výpěstků z vlastní zahrady.

Podsklepený dům bývá dražší

Něco mezi tím - hotový sklep na klíč

Pokud chcete malý skladovací prostor, nebo kupujete dům bez sklepa, můžete si jej koupit hotový. Firmy, které se na jejich výrobu specializují, nabízejí betonové sklepy jak do svahu, tak na zapuštění do rovinatého terénu. Dovezou jej na pozemek a umístí do připraveného prostoru. Cena sklepa o rozměrech cca 8 m2 vyjde zhruba do 300 000 Kč.

Sklep lze samozřejmě vybudovat i svépomocí. Na různých webových portálech, zabývajících se poradenstvím pro kutily, lze najít dostatek návodů. Každopádně je třeba i v tomto případě prověřit pečlivě podloží a vyhnout se budování na místech, kde hrozí problémy se spodní vodou a zvýšenou zemní vlhkostí.

Stavbu sklípku na pozemku není třeba ohlašovat na stavebním úřadě. Podle zákona se na zbudování nové nepodsklepené stavby s jedním nadzemním podlažím do 25 m2 zastavěné plochy a do maximální výšky 5 m, která neslouží bydlení, ohlašovací povinnost nevztahuje.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Při koupi bytu řešte i společné a úložné prostoryPři koupi bytu řešte i společné a úložné prostory







Jak co nejlépe zařídit malý bytJak co nejlépe zařídit malý byt







5 tipů co udělat před nastěhováním do prvního bytu5 tipů co udělat před nastěhováním do prvního bytu







Co znamená prémiová nemovitost?Co znamená prémiová nemovitost?







5 tipů jak zvětšit malý byt5 tipů jak zvětšit malý byt





 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy