Dostupnost bydlení se zlepšuje díky poklesu cen nemovitostí i sazeb hypoték

Dostupnost bydlení se zlepšuje díky poklesu cen nemovitostí i sazeb hypoték

15.3.2023 - Pokles cen bytů v únoru zpomalil. V meziměsíčním srovnání průměrné nabídkové ceny bytů klesly jen o 8 000 Kč jak vyplývá z aktuálních dat portálu RealityČechy.cz. Meziměsíční změny však nejsou zase tak důležité, to hlavní je, že byty se v současnosti nabízejí o téměř 400 000 Kč levněji než loni v únoru. Aktuální průměrná nabídková cena bytů totiž činí 4,31 milionu Kč. Loni v únoru to bylo 4,70 mil. Kč, což byl shodou okolností i dosavadní rekord.

Z pohledu dostupnosti bydlení pozitivní roli sehrály v únoru také úrokové sazby hypoték. Průměrná nabídková sazba klesla během uplynulého měsíce o dalších 6 setin procentního bodu na 6,16 procenta (měřeno indexem GOFI70) a pozvolna se blíží zpět k 6procentní hranici, jak ilustruje následující graf. 

Nabídkové sazby hypoték

Výsledkem poklesu cen bytů a pozvolného zlevňování hypoték je klesající hodnota indexu dostupnosti bydlení (IDB), který měří, jak velkou část čistého měsíčního příjmu by vynaložila průměrná česká domácnost na pořízení bytu o aktuální průměrné ceně. IDB v únoru klesl na 63,5 procenta. Oproti loňskému červenci, kdy index dosáhl dosavadního maxima 71,6 %, je tedy index aktuálně o 8,1 procentního bodu níže.

Index dostupnosti bydlení 2009 - 2023

Pozitivní trend a meziroční pokles - tedy zlepšení dostupnosti bydlení - vidíme i v krajích ČR, přičemž ve většině krajů jsou hodnoty indexu pod celorepublikovým průměrem. Ten je totiž do jisté míry vychýlený cenami bytů v Praze a Brně.  Naopak mezi kraje s nejpříznivějšími podmínkami pro pořízení vlastního bydlení dlouhodobě patří Ústecký a Moravskoslezský kraj, kde se index dostupnosti bydlení drží pod 40 procenty.  

Index dostupnosti bydlení kraje březen 2023
"Klíčovým parametrem pro úroveň dosažitelnosti vlastnického bydlení jsou ceny nemovitostí a výše příjmů domácností. V těchto parametrech došlo za posledních 12 měsíců ke znatelnému zlepšení, nicméně nejistota ohledně cen energií a růst inflace obecně vzaly kupujícím vítr z plachet. Index dostupnosti bydlení je stále relativně vysoko, ale důležitou zprávou je potvrzení trendu poklesu a tím i postupné zlepšování dosažitelnosti bydlení v ČR a oživení poptávky," říká Libor Vojta Ostatek ze společnosti Golem Finance, která se specializuje na poradenství v oblasti financování bydlení.

Ceny bytů 2009 - 2023

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Hypotéky dále zlevňují. Trend poklesu sazeb v únoru zesílilHypotéky dále zlevňují. Trend poklesu sazeb v únoru zesílil







Leden potvrdil zlepšující se trend dostupnosti bydleníLeden potvrdil zlepšující se trend dostupnosti bydlení







ČNB ponechala úrokové sazby beze změny. Hypotéky v nejbližší době nezlevníČNB ponechala úrokové sazby beze změny. Hypotéky v nejbližší době nezlevní







Dostupnost vlastního bydlení se začíná mírně zlepšovatDostupnost vlastního bydlení se začíná mírně zlepšovat







Hypoteční trh stále hledá své dno, meziročně klesl o 84 procentHypoteční trh stále hledá své dno, meziročně klesl o 84 procent





 

Luboš Svačina

odebírat zprávy