V okolí Prahy lze sehnat nemovitosti s výraznou slevou. Vyplatí se koupit již nyní, nebo raději ještě počkat?

V okolí Prahy lze sehnat nemovitosti s výraznou slevou. Vyplatí se koupit již nyní, nebo raději ještě počkat?

13.3.2023 - Benešov, Beroun nebo například Kladno patří dlouhodobě k městům s lepší dostupností vlastního bydlení než nedaleká Praha. Dojezdová vzdálenost k nejbližší pražské stanici metra z těchto měst vychází většinou do třiceti minut jízdy autem. Mnohé kupující láká vidina nižší ceny, za kterou by si danou nemovitost v hlavním městě neměli možnost pořídit. Navíc došlo v těchto městech během posledního roku a půl k výraznému poklesu cen nemovitostí. Vyplatí se s případným pořízením nového bytu či rodinného domu v těchto lokalitách ještě chvíli počkat, nebo bude lepší nakupovat již nyní a na další snížení cen raději nespoléhat?

Podle dat realitního serveru realitycechy.cz, který monitoruje vývoj cen bytů již od roku 2008, zlevnily v od února 2022 do března 2023 nejvíce byty velkých výměr. V Kladně se za poslední rok snížila nabídková cena čtyřpokojových bytů o 20,27 %. Naopak nejméně zlevnily jednopokojové byty, které se nyní nabízí levněji než před rokem, a to o 6,42 %. Nemusí jít ovšem o slevy konečné. Ještě důležitější je, jaké podmínky dokáží vyjednat realitní makléři. Ti totiž velmi dobře znají dané místo a dokáží tak nastavit reálnou prodejní cenu.

Podle Jiřího Mayricha z realitní kanceláře Jaroš & Partners Real Estate, klesly ceny bytů v Kladně průměrně o 20 – 30 %. Kupující jsou tedy nyní, oproti prodávajícím, v jednání o kupní ceně ve výhodě. Ještě před dvěma lety byla situace opačná. Mnozí kupující se přepláceli, kdo nabídne vyšší cenu.

"Na současném trhu evidujeme jasný převis nabídky nad poptávkou a s tím související pokles cen zejména starších bytů v panelové zástavbě. Důležitá je samozřejmě lokalita a stav nemovitosti," upřesnil současnou situaci Jiří Mayrich.

Stejnou změnu na trhu bydlení potvrzuje také Marek Helt z kladenské realitní kanceláře Personal reality. "Na Kladně došlo reálně ke snížení cen bytů o 20 %, pokud chce nyní prodat vlastník byt učený k rekonstrukci."

Ceny bytů Kladno 2022 - 2023

Následný vývoj cen nemovitostí bude podle oslovených realitních makléřů spíše ve znamení dalšího snižování cen. "U starších panelových bytů v nižší energetické třídě očekáváme i nadále pokles cen o vyšší jednotky procent v závislosti na úrokové politice ČNB. Pokud zůstanou úrokové sazby hypotečních úvěrů i nadále na aktuálních hodnotách, dá se očekávat další snížení cen realit,“ upřesňuje Jiří Mayrich. Marek Helt očekává pokles zhruba do poloviny roku, a to v rozmezí 10-15 %.“

Vyplatí se tedy nakupovat nyní, nebo raději ještě počkat?

Jiří Mayrich doporučuje přistupovat ke každé nemovitosti individuálně. Jinak bude vypadat pohled zájemce, který hledá nové bydlení a jinak investora. Lidé, kteří budou hledat nemovitost za účelem bydlení, velmi často zohledňují nejen cenu, ale také okolní občanskou vybavenost, dopravní dostupnost, docházkovou vzdálenost do škol apod. Investora naopak nejvíce zajímá doba návratnosti investice, tzn. poměr mezi kupní cenou a výší nájemného.

"Klíčová jsou vstupní data, bez nich nelze jednoznačně poradit, jestli koupit nemovitosti v Kladně a okolí nyní, nebo raději ještě posečkat. Obecně lze ale říci, že zvažují-li zájemci koupi bytové jednotky ve starším panelovém domě, mohlo by se vyplatit s koupí pár měsíců vyčkat. Oproti tomu novostavby, zrekonstruované byty a byty v žádaných lokalitách budou zlevňovat velmi opatrně, pokud vůbec. Při rozhodování o koupi nemovitosti je dobré zvážit skutečnost, že nyní si za dražší půjčené peníze (vyšší úrok), můžeme pořídit levnější nemovitosti."

Marek Helt doporučuje kupujícím další vyjednávání o výši kupní ceny. "Ceny jsou zajímavé. Kupoval bych s tlačením na cenu. Nižší cena vyrovná aktuálně vyšší úrokové sazby hypotečních úvěrů."

Ceny bytů Česká republika 2008 - 2023

Během poslední ekonomické recese v letech 2008 – 2013 trvalo období poklesu cen nejen nemovitostí, ale také například aut, téměř pět let. Nyní by mohla být tato doba kratší. Na rozdíl od minulé recese nedochází nyní k růstu nezaměstnanosti, která byla před více než patnácti lety jedním z hlavních důvodů snížené poptávky. Od roku 1990 prošla Česká republika již několikrát obdobím zlevňování nemovitostí. I přesto, podíváme-li se na dlouhodobý vývoj cen, patří nákup vlastní nemovitosti k nejlepším investicím.  

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Zvažujete prodej nemovitosti? Neudělejte chybu hned na začátku. První pokus je jen jedenZvažujete prodej nemovitosti? Neudělejte chybu hned na začátku. První pokus je jen jeden







Prodat nemovitost bez provize? Prodej na vlastí pěst se nemusí vyplatitProdat nemovitost bez provize? Prodej na vlastí pěst se nemusí vyplatit







Hypotéky dále zlevňují. Trend poklesu sazeb v únoru zesílilHypotéky dále zlevňují. Trend poklesu sazeb v únoru zesílil







Na co nezapomenout při koupi nového bytuNa co nezapomenout při koupi nového bytu







Bydlení v přízemí – pro koho a proč je výhodné a na co si dát pozorBydlení v přízemí – pro koho a proč je výhodné a na co si dát pozor





 

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy