Prodáváte chatu či chalupu? Připravte ji na úspěšnou prohlídku

Prodáváte chatu či chalupu? Připravte ji na úspěšnou prohlídku

8.3.2023 - Prodávat rekreační obydlí v létě či na podzim, je určitě jednodušší, než uskutečnit prodej v zimě či v brzkém jaru. Pokud chalupa není obývaná po celý rok a je zazimovaná, mnohem hůře představíte zájemcům její přednosti. Ale jde to změnit.

Otevřená okna plná květin, zeleň stromů, půvabné okolí určitě upoutají zájemce víc, než zavátá cesta a nevyvětraný dům. Nicméně, rozhodnutí prodat chalupu je většinou závislé na dalších skutečnostech a nelze s ním čekat na vhodnější sezónu. Navíc, realitní byznys se neptá. Nenabídnete-li dnes, možná zítra nebude o nemovitost takový zájem a neprodáte ji za takovou cenu, jakou byste získali právě v daný okamžik. Několik rad, jak připravit zazimovanou chalupu na prohlídku, tedy určitě přijde vhod.

Především požádejte realitního makléře, ať soustředí více prohlídek na jeden určitý den. Pokud si nemůžete vzít volno ze zaměstnání alespoň na dva dny, vyčleňte prohlídkám víkend, protože ať máte uklizeno sebevíc, budete jeden den na přípravu určitě potřebovat.

Kontrola technického stavu a odzimování

Projděte si celý dům a zjistěte, zda se někde neusadila plíseň. Pokud zdi promrzly, může se to stát, zvláště kolem oken, dveří, či v rozích zdí, zvláště pokud je dům ve svahu. Jestliže plíseň zjistíte, postříkejte ji prostředkem proti plísni. Na půdě či v podkroví zjistíte, zda do domu nezateklo. Stává se, že pod náporem sněhu se poruší střešní krytina, povolí pár tašek. Je lepší to vědět a následně informovat zájemce, že tato malá závada bude včas odstraněna, než aby to objevil kupec sám.

Je třeba napustit vodu do systému a prověřit, zda neprotéká toaleta, nekapou kohoutky a funguje ohřívač vody. V zimních měsících se mohli dovnitř dostat drobní hlodavci, proto je třeba prohledat místa, kde jsou nejraději, jako je sklep, spíž, komora a kuchyně.

Trochu aranžmá neuškodá

Homestaging, jak se dnes nazývá příprava nemovitosti na prodej, můžete zvládnout ve své chalupě sami. Pokud jste tam delší dobu nebyli, je třeba utřít prach, vyleštit zrcadla, opláchnout koupelnu. Není nutné zrovna mýt všechna okna a dělat generální úklid. Zřejmě jste podobné práce vykonali na podzim při zazimování. Stačí povléknout nově postele nebo je přikrýt pěkným přehozem, dát na stůl ubrus, naaranžovat na pohovku polštářky. Jestliže přidáte vázu s květinami, mísu s ovocem či podle období pár sušenek nebo velikonočního beránka, bude to nadstandard, který zdůrazní genius loci daného místa.

Prodáváte chatu

Nezapomeňte na exteriér

V zimě a v časném jaru je venku často smutno a nevlídno. I když sníh dokáže vytvořit ve spolupráci se sluníčkem nádhernou atmosféru, nebude se zájemcům líbit, že se musí od silnice brodit k domu vysokým sněhem. Proto nezapomeňte proházet cestičku až ke vchodu do domu a připravit místo na parkování minimálně dvou automobilů. Jestliže je cesta k domu v zimě neudržovaná, dohodněte se s místním úřadem, aby vám na daný den cestu k pozemku protáhnul.  

Příprava nemovitosti na prodej si v každém období vyžádá svůj čas. Pokud je chalupa přes zimu neobývaná, je třeba věnovat takové přípravě více pozornosti než během letního období. Realitní makléři většinou již dnes poskytují službu homestagingu a dokážou s přípravou na prodej účinně pomoci.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Prodat či neprodat? Co s domem, v kterém nebydlíteProdat či neprodat? Co s domem, v kterém nebydlíte







Jak ideálně vybavit chatu k pronájmu?Jak ideálně vybavit chatu k pronájmu?








Je výhodnější chatu koupit nebo pronajmout?Je výhodnější chatu koupit nebo pronajmout?









Kupujete nemovitost? Podrobně prozkoumejte okolíKupujete nemovitost? Podrobně prozkoumejte okolí







Větrný mlýn, vinný sklep nebo starou salaš? Všechno se dá koupit, v lecčems se dá bydletVětrný mlýn, vinný sklep nebo starou salaš? Všechno se dá koupit, v lecčems se dá bydlet





 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy