Prodat nemovitost bez provize? Prodej na vlastí pěst se nemusí vyplatit

Prodat nemovitost bez provize? Prodej na vlastí pěst se nemusí vyplatit

6.3.2023 - Ne každý má obchodní vzdělání a musí se nutně vyznat v realitní branži. A samozřejmě, když člověk prodává dům či byt, hledá způsob, jak prodat nejvýhodněji. Toho využívají někteří podnikatelé a uvádějí své nabídky slovy "u nás provizi neplatíte". Vypadá to, jako by slovo provize bylo něco nekalého, špatného, o co seriózní podnikatel nemůže žádat. Jak to ale opravdu je?

Pokud se jen letmo dotkneme základů ekonomiky, tak nikdo nemůže podnikat, aniž by mu jeho podnikatelská činnost nepřinesla zisk. Tímto způsobem pracují pouze charitativní a neziskové organizace, spolky či různé nadace. Tam není účelem tvořit zisk, ale pomáhat společensky-prospěšným projektům. I v těchto případech však stálí zaměstnanci těchto organizací dostanou každý měsíc plat, organizace musí mít prostředky na nájem a režijní náklady, jako jsou telefonní poplatky a další.

Podnikání přináší další rozměr - mimo nákladů na zaměstnance a režii chce podnikatel vydělat svou činností peníze pro sebe či své akcionáře. Je to pochopitelné. Jak dlouho byste chodili do zaměstnání, kdybyste každý měsíc nedostali výplatu, což je v podstatě zisk za vaši práci?

Proto obchodní marže, poplatky, provize, musí být u všech druhů zboží a služeb běžnou součástí tvorby cen. A tak se k výrobní ceně zboží nebo režijní ceně služeb musí přidat částka, která vytvoří zisk. Provize je tedy legální odměnou za služby, které realitní makléř poskytuje svému klientovi.

Je možné prodat nemovitost bez provize?

Samozřejmě to možné je. Otázkou však je, zda lze prodat nemovitost bez provize – tedy bez odborné práce makléře – stejně výhodně, jako s jeho pomocí.

Někteří podnikatelé v poslední době nabízejí pomoc při prodeji nemovitosti s tím, že za služby prodávající zaplatí pouze malou fixní částku. Dokonce nabízejí vrácení peněz, pokud se nemovitost v dohodnuté době neprodá. Ta částka je oproti provizi velmi nízká, a může tak přilákat prodávajícího, který se pod dojmem této nabídky domnívá, že mu zůstane více prostředků než s prodejem kvalifikovaného makléře. Je to ale opravdu tak?

Přečtete-li si podobné nabídky, zjistíte, že se tam mnohokrát objevuje slovo "pomůžeme". Za fixní cenu tedy máte pomoc - zdali dostatečně odbornou, lze posoudit na konci celého procesu. Faktem je, že dostáváte rady a případně využíváte vybrané dílčí služby, ale o celý proces samotný se víceméně staráte vy sami. Agentura vám sice naplánuje prohlídky, ale vy sami se musíte věnovat kupujícím, provést je po domě a případně s nimi vyjednávat o ceně. Dokážete-li to tak jako zkušený makléř, můžete svou nemovitost prodat sami. Není to však pravidlem.

Stačí ke stanovení ceny pár základních údajů?

Odhad nemovitosti na internetu nabízí mnoho webových stránek. Avšak bez toho, aniž by makléř nemovitost vůbec viděl, by měl být tento odhad pouze orientačním údajem.

Kvalifikovaný realitní makléř ví, že každá nemovitost má svá specifika. Samozřejmě lze spočítat základní cenu podle lokality, typu nemovitosti a dalších parametrů, které cenu nemovitosti ovlivní. Konečnou prodejní cenu však žádný seriózní makléř nestanoví na dálku. Chce nemovitost vidět, v případě špatného stavu může doporučit i prohlídku technika, aby odhalil případné skryté vady, které by posléze mohly vést k reklamacím, či dokonce zrušení kupní smlouvy.

Je možné, že se podaří prodat nemovitost bez realitní kanceláře relativně výhodně. Nikdy však nebudete mít jistotu, že jste ji nemohli prodat za lepší cenu. Posuďte sami. Když vám bude zaměstnavatel platit fixní plat bez ohledu na to, jak kvalitní bude váš pracovní výkon, nebudete mít motivaci pracovat více či lépe. Jestliže nabídne speciální ohodnocení za kvalitu pracovního výkonu, většina zaměstnanců se bude snažit na toto ohodnocení dosáhnout. A tak je to i s prodejem nemovitosti.

Pokud se bude makléř starat o vaši nemovitost formou osobního a výhradního prodeje, prodejní cena bude souviset s výší jeho odměny. Lze tedy předpokládat, že prodej bude úspěšnější a cena vyšší, než když to bude dělat za nízký fixní plat.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Jaké náležitosti má mít smlouva o zprostředkování prodeje nemovitostiJaké náležitosti má mít smlouva o zprostředkování prodeje nemovitosti







Na co se připravit při prodeji nemovitosti bez realitní kancelářeNa co se připravit při prodeji nemovitosti bez realitní kanceláře







Inzerce nemovitosti s cenou včetně provize realitní kanceláře, nebo plus provize?Inzerce nemovitosti s cenou včetně provize realitní kanceláře, nebo plus provize?







Svěřit prodej nemovitosti raději jedné, nebo více realitním kancelářím?Svěřit prodej nemovitosti raději jedné, nebo více realitním kancelářím?







Kvalitní realitní makléř zaručí kvalitní obchodKvalitní realitní makléř zaručí kvalitní obchod








Proč bývá lepší využít služeb realitního makléře?Proč bývá lepší využít služeb realitního makléře?





 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy