Na co nezapomenout při koupi nového bytu

Na co nezapomenout při koupi nového bytu

24.2.2023 - Koupě bytu přímo od developera může mít svá úskalí, a také přednosti. Na co se při koupi zaměřit a co vše si zkontrolovat?

Při koupi nového bytu si nemůžete vybrat tak přesně lokalitu, jako při koupi bytu ve staré zástavbě. Pozemků pro developerské projekty, zvláště ve velkých městech, není mnoho. A zvláště v centrech či starší zástavbě jsou takové pozemky spíše ojedinělým zjevem. Neovlivníte v tomto případě orientaci bytu na světové strany, ani dopravní situaci kolem domu či rozsah služeb. A další developerský projekt, který by přicházel v úvahu, se může nacházet v naprosto jiné lokalitě. Na rozdíl od starších bytů, jichž může být v jedné lokalitě ke koupi několik.

Proto si přesně zmapujte, zda je v dosahu vše, co potřebujete. Od škol, školek, lékařské péče, obchodů, sportovišť a jiných volnočasových aktivit, až po dopravní obslužnost. Zkontrolujte si také možnost parkování v okolí domu. I když nově postavené domy mívají svá garážová stání, často to bývá jedno stání na jeden byt, což mnoha rodinám nestačí. Proto je dobré vědět, zda jsou v okolí zavedeny parkovací zóny či se chystají, a zda je v okolí dostatek místa pro parkování rezidentů i návštěv.

Prověřte si developera

V případě, že se byt kupuje ve fázi zahájení výstavby nebo ve výstavbě, smlouvy zahrnují klauzule postupného splátkového kalendáře podle jednotlivých etap výstavby. Tak svěřujete do rukou developera nemalé peníze a je třeba prověřit, zda jde o zkušenou firmu, která má za sebou více kvalitně realizovaných projektů, nebo zda jde o někoho, kdo na trh realit teprve vstupuje.

V tom případě je třeba požadovat garance, které zaručí, že projekt bude dokončen ve smluveném termínu a kvalitě. Podle finančních specialistů je nejjistější, pokud developer využívá financování prostřednictvím bankovního úvěru. Jestliže se spoléhá pouze na peníze za koupi bytů, měli by být kupující velmi obezřetní.

Nechte si přeložit Průkaz energetické budovy

Energetický štítek, či správně u budovy průkaz energetické náročnosti, v dnešní době musí zajímat každého, kdo chce bydlet hospodárně. Tento průkaz, který je součástí tzv. energetického posudku, uvádí spotřebu energie při běžném provozu budovy. Jde především o výdaje na vytápění, ohřev vody, osvětlení nebo větrání.

U novostavby je energetický štítek součástí projektové dokumentace, bez něhož by stavební úřad nevydal stavební povolení. A protože se nové domy se staví s ohledem na co nejmenší spotřebu energie, měla by mít nová budova ideálně třídu A (mimořádně úsporná) či B (velmi úsporná), event. třídu C (úsporná).

Kupujete podle projektu nebo byt v hotové novostavbě?

Kupujete podle projektu nebo byt v hotové novostavbě?

I v tom je velký rozdíl. Řada developerů zahajuje prodej bytů brzy poté, co získá stavební povolení a poprvé "kopne" do země. V tom případě se kupující musí dobře zorientovat v nakresleném projektu či prostřednictvím architektonické vizualizace se ujistit, že mu vyhovují bytové dispozice. Ovšem od nich se může skutečnost lišit, zvláště když vizualizace vás provedou ideálně zařízeným bytem.

Za prvé je důležité ujistit se, v jakém stavu budete byt přebírat. Dnes jsou již na trhu byty prodávané s kompletním vybavením, včetně skříní a nábytku. Běžné jsou byty s položenými podlahami, dlažbou, sanitárním zařízením. V kuchyních jsou často připravené pouze vývody pro vodu a odpad, ale někdy již developeři nabízejí instalaci kuchyňské linky jako bonus.

Byt ovšem můžete také koupit ve stavu shell & core, což znamená bez obkladů, dveří, podlah, a někdy i bez příček. Majitel si pak dokončení bytu realizuje podle svých představ. Dle stavu dokončení se odvíjí jednak cena bytu, a jednak možnost, jak svůj byt přizpůsobit individuálním potřebám. Jestliže kupujete byt ve fázi projektu či na počátku výstavby, lze se dohodnout na změnách mnohem snáze, než když je byt již dokončený. Je nutno však si pamatovat, že každá změna znamená navýšení konečné ceny.

Koupit nový byt může znamenat mnoho výhod. Svůj domov si budete od začátku realizovat podle svých představ. Může to však také znamenat nesnadné jednání s developerem, či jím pověřeným realitním makléřem. Jde o vaše nemalé peníze. Proto je vhodné poradit se se specialistou, ať již jiným vámi vybraným makléřem, nebo právníkem, který se orientuje v oblasti realit.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Kupujete-li menší byt, přizvěte si k prohlídce bytového architektaKupujete-li menší byt, přizvěte si k prohlídce bytového architekta







5 tipů jak zvětšit malý byt5 tipů jak zvětšit malý byt







Jak co nejlépe zařídit malý bytJak co nejlépe zařídit malý byt







5 tipů co udělat před nastěhováním do prvního bytu5 tipů co udělat před nastěhováním do prvního bytu







Preference zájemců se mění. Roste zájem o byty s místností navícPreference zájemců se mění. Roste zájem o byty s místností navíc






 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy