Hypoteční trh i letos pokračuje v propadu, v lednu objem hypoték meziročně klesl o 80 procent

Hypoteční trh i letos pokračuje v propadu, v lednu objem hypoték meziročně klesl o 80 procent

15.2.2023 - Zájem o hypotéky se nezměnil ani na začátku letošního roku a zůstává velmi nízký. Objem poskytnutých hypoték v lednu meziročně propadl o 80 procent, banky v prvním měsíci letošního roku poskytly hypotéky za slabých 6,5 miliardy korun. To je nejméně od února 2014. Vyplývá to z aktuálních dat Hypomonitoru České bankovní asociace (ČBA).

Za celý loňský rok se objem poskytnutých hypoték propadl o 64 procent na 162 miliard korun, přičemž počet poskytnutých hypoték byl loni nejnižší za posledních 20 let.

Ani začátek letošního roku není lepší. Banky v lednu poskytly celkem jen 2428 hypoték, z čehož 1901 jsou nové hypoteční úvěry. Ještě předloni se měsíční počet poskytnutých hypoték pohyboval kolem 9,5 tisíce. Objem nově poskytnutých hypoték se v posledních měsících pohybuje na nejnižší úrovni od roku 2014. Průměrná výše hypotéky se přitom za stejnou dobu zdvojnásobila. Počet poskytnutých hypoték je nyní nejnižší za posledních dvacet let.

Zásadním důvodem propadu jsou rekordně vysoké úrokové sazby, které jsou nyní nejvyšší od 90. let minulého století. Nic na tom nezměnilo ani to, že úroková sazba podle Hypomonitoru ČBA v lednu poprvé po dvou letech u skutečně nových hypoték bez refinancování mírně poklesla z 5,98 na 5,93 procenta.

Ještě před rokem byla tato sazba podle stejného ukazatele dokonce jen 2,3 procenta. Nabídková cena hypoték se přitom pohybuje ještě výše, v rozmezí mezi šesti až sedmi procenty.

Hypoteční trh

"Domácnosti nyní za splátku hypotéky zaplatí o tisíce korun měsíčně více. Průměrná výše hypotéky je podle Hypomonitoru 2,83 milionu korun. Při splatnosti 15 let s aktuální úrokovou sazbou činí měsíční splátka 23 799 korun. Při dvouprocentním úroku pak klient měsíčně zaplatí 18 233 korun. Pokud bude domácnost nyní refinancovat z dvouprocentního úroku na současný průměr, zaplatí o 5566 korun měsíčně více. Ročně jde takřka o 67 tisíc korun, což už je v rodinných rozpočtech dost znát," okomentoval aktuální situaci Evžen Korec, generální ředitel společnosti Ekospol.

Propad hypotečního trhu dopadá také na nemovitostní trh, i ten loni zásadně zbrzdil. Podle dat Ekospolu prodej nových bytů v Praze loni propadl o dvě třetiny a je nejhorší za posledních 20 let. Zásadně se na tom projevil právě propad hypotečního trhu. 

"Zatímco dříve nový byt financovala prostřednictvím hypotéky polovina klientů, loni se jejich podíl propadl na zhruba deset procent. Většinu kupujících tvoří lidé, kteří v nemovitostech hledají ochranu peněz před vysokou inflací. Právě tito investoři budou táhnout realitní trh i v prvních měsících letošního roku. Zhodnocení nemovitostí totiž v dlouhodobém horizontu inflaci překonává," dodává Korec.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

ČNB ponechala úrokové sazby beze změny. Hypotéky v nejbližší době nezlevníČNB ponechala úrokové sazby beze změny. Hypotéky v nejbližší době nezlevní







Začátek roku nepřinesl zlom ve vývoji sazeb hypoték. Sazby dál stagnujíZačátek roku nepřinesl zlom ve vývoji sazeb hypoték. Sazby dál stagnují







V čem bude realitní rok 2023 jiný než 2022?V čem bude realitní rok 2023 jiný než 2022?








Vyšší sazby hypoték nemusí být problém, pokud si vyjednáte nižší kupní cenuVyšší sazby hypoték nemusí být problém, pokud si vyjednáte nižší kupní cenu







Dostupnost vlastního bydlení se začíná mírně zlepšovatDostupnost vlastního bydlení se začíná mírně zlepšovat





 

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy