V čem bude realitní rok 2023 jiný než 2022?

V čem bude realitní rok 2023 jiný než 2022?

20.12.2022 - Každý večírek jednou končí. I tak by se dal charakterizovat letošní rok, který byl pro mnohé realitní makléře rokem velkých překvapení. Ačkoli si to mnoho realitních profesionálů nepřipouštělo, již začátkem roku bylo díky rostoucímu počtu neprodaných nemovitostí na realitních serverech patrné, že poptávka po vlastním bydlení nebude tak silná jako v letech předešlých.

Máme se v roce 2023 připravit na další šok, nebo přijde postupné "vystřízlivění" a návrat k normálu?

Sazby hypotečních úvěrů

Drtivá většina českých kupujících, kteří hledají své nové bydlení, se bez externího financování neobejde. Do banky může přijít kdokoli, podepsanou úvěrovou smlouvu si ovšem odnese jen někdo. S důvody, proč tomu tak v letošním roce bylo, se však budeme s největší pravděpodobností setkávat i v roce příštím.

Současné úrokové sazby nad 6 % s námi budou s velkou pravděpodobností i v prvním čtvrtletí nového roku. Podle oslovených bankéřů by však měly sazby začít postupně klesat. Na razantnější slevy máme však zapomenout. Sestup můžeme očekávat spíše pozvolný než skokový. Důležité bude prolomení pětiprocentní hranice. Právě na sazbu nižší než 5 % čeká mnoho investorů, pro které není současná cena hypoték ekonomicky zajímavá.  

Parametry DTI a DSTI

Během pandemie došlo ze strany České národní banky (ČNB) k rozvolnění podmínek pro získání úvěru na bydlení. Od 1. dubna 2020 přestaly banky vyžadovat dodržování ukazatele DTI a ke zrušení DSTI došlo o dva a půl měsíce později a to 18. 6. 2020. Zrušení obou parametrů výrazně ovlivnilo poptávku po vlastním bydlení. O opětovném zavedení parametrů rozhodla ČNB dne 25. 11. 2021 a to s účinností od 1. dubna 2022. Od tohoto data jsou poskytovatelé hypotečních úvěrů opět povinni dodržovat limity příjmového ukazatele i ukazatele dluhového. A právě tyto parametry dokázaly poptávku po vlastním bydlení výrazně snížit.

Ukazatel DSTI (Debt Service to Income) je procentním vyjádřením podílu ročních průměrných výdajů žadatele o úvěr vyplývajících z jeho celkového zadlužení (tzv. dluhová služba) na jeho ročním čistém příjmu. Zjednodušeně řečeno jde o procentní podíl celkové výše všech měsíčních splátek na čistém měsíčním příjmu žadatele o úvěr.

Ukazatel DTI (Debt to Income) je poměr výše celkového zadlužení žadatele o úvěr a výše jeho čistého ročního příjmu.


Na konci listopadu letošního roku rozhodla bankovní rada, že zatím ponechá nastavení limitů pro poskytování hypotečních úvěrů beze změny. To ovšem nebyla pro kupující dobrá zpráva. Změny bychom se ale mohli dočkat po dalším zasedání ČNB, v květnu 2023. Dočasné zrušení parametrů DTI a DSTI by uvítalo zejména mnoho rodin, které aktuálně na hypotéku nedosáhnou a musí současnou situaci řešit pronájmem nebo jinou možností bydlení.

Ceny nemovitostí

Ceny domů, bytů, stavebních pozemků i další nemovitostí se dostaly za posledních 8 let na historická maxima. Rok 2023 však ukáže, které nemovitosti se prodaly v minulých letech za reálnou, a které za nadhodnocenou cenu. Výrazně může dojít k rozevření pomyslných nůžek mezi... Kompletní článek naleznete v aktuálním vydání realitního magazínu REALITYČECHY, který si můžete nyní BEZPLATNĚ STÁHNOUT. 

Realitní mahazín realityČechy 2022/12

Michal Pich

odebírat zprávy