Ministerstvo životního prostředí otevřelo modernizační fond domácnostem

Ministerstvo životního prostředí otevřelo modernizační fond domácnostem

12.12.2022 - Další finanční pomoc, která zmírní dopad vysokých cen energií na rozpočty domácností, představila ve spolupráci se Státním fondem životního prostředí ČR ministryně životního prostředí. Modernizační fond nově pomůže přímo domácnostem se snižováním spotřeby energií díky 55 miliardám, které se budou rozdělovat přes program Nová zelená úsporám.

Ten se ještě více zjednoduší a otevře širšímu okruhu domácností. Nabídne i peníze na částečné renovace, které mohou domácnosti provádět svépomocí a od příštího roku i dotace na výměnu plynových kotlů za obnovitelné zdroje.

,,Aktuální bilance dotačního programu Nová zelená úsporám je opravdu rekordní," uvádí ministryně. ,"Od října loňského roku jsme přijali přes 56 tisíc žádostí o dotace v objemu 11,2 miliardy korun. Za letošek již evidujeme trojnásobný počet žádostí oproti celému roku 2020 a dvojnásobek oproti roku 2021."

Podle ministryně je skokový nárůst patrný zejména u fotovoltaiky a tepelných čerpadel. Zatímco v celé předchozí etapě programu, tj. od roku 2015 do podzimu 2021, tedy za sedm let, bylo podáno 20 tisíc žádostí o dotaci, za posledních 12 měsíců jich dorazilo přes 34 tisíc.

Prostředky vyčleněné z Národního plánu obnovy jsou téměř vyčerpané, a proto ministerstvo hledá nové zdroje, jímž bude právě posílení investic v Nová zelená úsporám o prostředky z Modernizačního fondu. Program bude zaměřen především na domácnosti nejvíce ohrožené energetickou chudobou, které nemají dostatek peněz na předfinancování, což bylo doposud podmínkou čerpání dotace. 

Součástí balíčku rychlé a efektivní pomoci domácnostem z prostředků Modernizačního fondu bude i program Nová zelená úsporám light. Ministerstvo v něm podpoří snadno realizovatelné úpravy a částečné renovace rodinných domů, které domácnostem přinesou okamžitou a citelnou úsporu energií. Jedná se o úpravy typu zateplení fasády, stropu pod půdou, střechy, výměny oken či dveří, a to bez nutnosti projektu a složitých energetických výpočtů. Domácnost na takové renovace obdrží v součtu až 150 tisíc korun, a to i předem formou zálohy. 

Program bude doplňovat standardní podporu z Nové zelené úsporám, zejména s ohledem na menší rozsah opatření. Ta budou moci být realizována jak svépomocí, tak dodavatelsky. Do budoucna by se pak měla stát základem komplexnějších energeticky úsporných rekonstrukcí budovy. Od příštího roku by se měla podpora rozšířit také na nyní velmi žádané výměny plynových kotlů v domácnostech za obnovitelné zdroje. 

S cílem dostat se co nejblíže k občanům a poskytnout jim kvalifikované poradenství buduje Ministerstvo životního prostředí spolu s Ministerstvem práce a sociálních věcí společnou poradenskou síť, jejíž součástí se stanou nejen krajská pracoviště Státního fondu životního prostředí, ale také úřady práce či sociální pracovníci.

"Nejvíce ohroženým domácnostem chceme zajistit maximální asistenci s dotacemi. Velký potenciál vidíme i v zapojení obcí, s nimiž jsme si spolupráci vyzkoušeli již u dřívějších kotlíkových půjček. Naším společným cílem je, aby se informace dostaly opravdu ke každému, kdo je potřebuje," uvádí ministryně.

Modernizační fond představuje v současné době klíčový zdroj finančních prostředků pro zajištění energetické nezávislosti Česka. Velká část investic jde na výstavbu solárních elektráren, modernizaci energetických provozů a teplárenství. Od letošního srpna nabízí peníze i větším městům a obcím do 3 tisíc obyvatel, a to především na výstavbu komunálních fotovoltaických elektráren.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Nová zelená úsporám Light pomůže seniorům a domácnostem s nižšími příjmyNová zelená úsporám Light pomůže seniorům a domácnostem s nižšími příjmy








Ministerstvo životního prostředí chystá pokračování kotlíkových dotacíMinisterstvo životního prostředí chystá pokračování kotlíkových dotací







Správně topit znamená šetřit. Jakých chyb se vyvarovat ať nevyhazujete peníze oknem?Správně topit znamená šetřit. Jakých chyb se vyvarovat ať nevyhazujete peníze oknem?







Rekonstrukce nemovitosti bez souhlasu architekta? Někdy to nejdeRekonstrukce nemovitosti bez souhlasu architekta? Někdy to nejde







Bobtnající ceny elektřiny a plynu způsobily v Česku raketový nárůst zájmu o vytápění dřevemBobtnající ceny elektřiny a plynu způsobily v Česku raketový nárůst zájmu o vytápění dřevem





 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy