Českou cenu za architekturu získala rekonstrukce rodinného domu

Českou cenu za architekturu získala rekonstrukce rodinného domu

11.11.2022 - Dne 8. listopadu byly vyhlášeny výsledky 7. ročníku této soutěžní přehlídky realizovaných staveb organizované Českou komorou architektů. Vítěz i finalisté se etablovali z 29 nominovaných prací. Celkově se o Českou cenu za architekturu v 7. ročníku ucházelo 201 realizací dokončených v posledních pěti letech.

Finalisty vybírala mezinárodní porota v čele s předsedkyní Marialessandrou Secchi (Itálie), architektkou, urbanistkou a akademičkou. Začátkem září porotci navštívili Českou republiku, aby zhlédli a zevrubně prodiskutovali nominované stavby.

Porotci se shodli, že se jednalo o různorodá díla, která lze považovat za reprezentativní průřez současnou architektonickou praxí v České republice. "Návštěvy na místě měly obrovský význam, protože žádná fotografie ani kresba se nevyrovná přímému zážitku z architektury," konstatovala porota ve svém závěrečném hodnocení.

Hlavní cenu získali Jiří a Barbora Weinzettlovi z Atelieru 111 architekti za návrh rodinného Domu na Kozině v Trhových Svinech, realizovaném v r. 2021. Celek se skládá ze tří původních vesnických domů, které architekti propojili.

Dům na Kozině

Porotci vyzdvihli důkladnou pozornost věnovanou plánování a realizaci a smysl pro dokonalost. "Je to dům, kde žádná zástrčka nebo vypínač nebyly náhodné. Všem má své místo a účel." Zdůraznili také výjimečnost díla z hlediska energetické účinnosti a vzhledem ke zdrojům ušetřeným rekonstrukcí namísto demolice ocenili také skutečnou udržitelnost. Čestné ocenění Finalista České ceny za architekturu 2022 získala kromě vítězné stavby čtyři další různorodá díla.

Dům na Kozině

A to Hlídka na Stráži (Mjölk architekti, 2021) - soubor pěti abstraktních vyhlídkových konstrukcí na skalních výběžcích na hřebeni kopce Stráž nad Rokytnicí nad Jizerou.

Hlídka na Stráži

Knihovna IGI Vratislavice (atakarchitekti, 2021) - projekt, který přeměnil stávající budovu bývalé fary s novostavbou knihovny na nový městský komunitní prostor. 

Knihovna Vratislavice

Palác elektrických podniků – rekonstrukce a konverze (TaK Architects, 2020), Pavilon Z na výstavišti v Českých Budějovicích (A8000, 2021).

Palác elektrických podniků

Čestné uznání porota udělila projektu Sportovní haly/tělocvičny ZŠ Nový Hrozenkov (CONSEQUENCE FORMA, 2021), který již v České ceně za architekturu v červnu obdržel Cenu předsedy Senátu PČR Miloše Vystrčila.

Sportovní hala Nový Hrozenkov

Cenu Ministerstva pro místní rozvoj ČR za prosazování kvalitní výstavby prostřednictvím architektonických soutěží získalo Kulturní centrum - Pivovar Domažlice (Mepro, 2020), kde byl vyzdvižen také fakt zachování původní stavby a její velmi zdařilé rekonstrukce.

Cena Ministerstva průmyslu a obchodu ČR za revitalizaci brownfieldu bývalé továrny patří projektu Vlněna v Brně (Studio acht, 2021). Ministerstvo ohodnotilo, že areál je "příkladnou revitalizací brownfieldu v místě bývalé stejnojmenné textilní továrny určené k demolici."

Vlněna Brno

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR udělila Cenu za citlivé umístění provozovny v krajině Lihovaru s pěstitelskou pálenicí (OBJEKTOR ARCHITEKTI, 2021) v blízkosti CHKO Český ráj.

Cenu společnosti Central Group za inovativní přístup k řešení nového bydlení obdržel projekt Bytové domy Bleriot v Praze (MACHAR & TEICHMAN, 2019) jako zdařilá ukázka cenově dostupného bydlení při velmi zdařilém urbanistickém i architektonickém řešení.

Cenou společnosti VELUX za práci s denním světlem byl vyznamenán Dům propojen se zelení (Iveta Langerová architekti, 2020), což byla zajímavá rekonstrukce pražského rodinného domu postaveného před více než sto lety.

Cenu společnosti Vekra za promyšlené řešení energeticky úsporného zdravého bydlení získal Bytový dům Rezidence Michelangelova v Praze (Podlipný Sladký architekti, 2021).

Ocenění za Výjimečný počin se dostalo Janě Kostelecké za přiblížení architektury dětem. Jana Kostelecká je známa díky knihám nakladatelství Jakost – D.O.M.E.K, Z.A.H.R.A.D.A, H.U.D.B.A, D.E.S.I.G.N, K čemu jsou architekti a mnoha jiných.

Ekologie, udržitelnost, záchrana hodnotné architektury, přestavby a rekonstrukce. To jsou témata, o nichž se denně hovoří, a která rezonují především v architektuře a stavebnictví. A je to vidět i na letošní práci poroty, která tyto aspekty ocenila a ve svém rozhodování k nim přihlédla.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Soutěž Best of Realty zná letošní vítězeSoutěž Best of Realty zná letošní vítěze







O Českou cenu za architekturu se uchází 29 dělO Českou cenu za architekturu se uchází 29 děl







Nejlepším rezidenčním projektem menšího rozsahu v Česku se stala Barrandovská zahradaNejlepším rezidenčním projektem menšího rozsahu v Česku se stala Barrandovská zahrada







Opilé sklepyModerní architektura v typické vinařské oblasti. Oáza pro náročné





 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy