Změna trendu ve vývoji sazeb hypoték se potvrdila

Změna trendu ve vývoji sazeb hypoték se potvrdila

5.10.2022 - Průměrná nabídková sazba hypoték, kterou napříč trhem měříme prostřednictvím indexů GOFI, v září potvrdila trend z předchozích dvou měsíců. Sazby v červenci přestaly růst a v srpnu a září stagnovaly, či spíše mírně klesaly.

Titulní index GOFI 70 v červenci vystoupal na 6,30 %, nyní jeho hodnota zakotvila na 6,25 %. Za poklesem sazeb je snížení sazeb v České spořitelně, ke kterému došlo na přelomu srpna a září, dále pak přeskládání a snížení sazeb v ČSOB, akce v Raiffeisenbank a snížení sazeb v Creditas. Opačným směrem se v uplynulém měsíci vydala pouze mBank a UniCreditbank.

Snížení sazeb České spořitelny a Air Bank, kterému došlo v posledním zářijovém týdnu se naplno projeví až v říjnových statistikách. Pozitivní změnu - tzn. pokles sazeb – pozorujeme i u hypoték s vyšším LTV. Index GOFI 90 v uplynulém měsíci klesl z 6,74 % na 6,66 %.

Vývoj úrokových sazeb hypoték

Výhled pro hypoteční sazby ve 4. čtvrtletí

Z pohledu hypoték sledovanou událostí minulého týdne bylo zasedání bankovní rady ČNB, která rozhodla o ponechání základních sazeb na stávající úrovni, což je pro hypotéky a klienty s hypotékou dobrá zpráva.

"Aktuálně banky nemají důvod zdražovat, ale ani výrazněji zlevňovat, výjimkou by mohly být některé dočasně platné akční nabídky. A vzhledem k stabilním sazbám ČNB neočekáváme ani v 4. čtvrtletí výraznější výkyvy v cenách hypoték," říká Libor Vojta Ostatek, jednatel společnosti Golem Finance, která se specializuje na poradenství v oblasti financování bydlení. 

Vztah mezi úrokovými sazbami a cenou peněz

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Nabídkové sazby hypoték přestaly po 20 měsících růstNabídkové sazby hypoték přestaly po 20 měsících růst








Čeká vás v roce 2022 refinancování hypotéky? Držte se, bude to jízda…Čeká vás v roce 2022 refinancování hypotéky? Držte se, bude to jízda…








Průměrná cena bytů klesla na 4,64 mil. Kč. Blíží se obrat trendu?Průměrná cena bytů klesla na 4,64 mil. Kč. Blíží se obrat trendu?







Hypotéky jsou nad 6 procenty. Kdy začnou sazby klesat?Hypotéky jsou nad 6 procenty. Kdy začnou sazby klesat?







Velké srovnání cen bytů v letech 2008-2022. Napoví nám historie, co bude dál?Velké srovnání cen bytů v letech 2008-2022. Napoví nám historie, co bude dál?





 

Luboš Svačina

odebírat zprávy