Družstevní bydlení v Praze s podporou magistrátu

Družstevní bydlení v Praze s podporou magistrátu

2.9.2022 - Nejen v Brně, ale také v Praze se podařilo konečně prosadit cestu k dostupnému bydlení pro Pražany. Je to díky dokončenému projektu Dostupné družstevní bydlení s účastí hlavního města Prahy, který schválili ke konci předminulého roku pražští radní i zastupitelé.

Cílem je pomoci především středním příjmovým skupinám občanů, včetně mladých rodin, pro něž je bydlení v Praze kvůli vysokým cenám finančně nedostupné. Patří mezi ně mimo jiné zástupci profesí klíčových pro chod a rozvoj města, například učitelé, zdravotníci, hasiči nebo strážníci.

"Ani střední příjmové skupiny už v Praze na bydlení nedosáhnou... Přitom ve světě stát i obce pomáhají nejen těm nejchudším, ale i lidem ze střední vrstvy pořídit si bydlení, protože bydlení je ve všech velkých městech velmi drahé, a u nás to platí dvojnásob. Náš projekt umožňuje rozložit náklady na pořízení bydlení na velmi dlouhou dobu, a dát tak šanci získat byt i lidem nebo rodinám, které podmínky pro udělení hypotéky nesplňují," upřesnila radní Hana Kordová Marvanová, která stála u zrodu tohoto projektu.

Praha je v České republice v ceně nemovitostí nejdražším městem. Na druhém místě je Brno. Už v polovině loňského roku přesáhla mediánová úroveň ceny bytu v Praze magickou hranici 100 000 Kč za metr čtvereční. Zvyšují se i náklady na bydlení, které u mnohých, zejména mladých domácností, vysoko přesahují únosnou hranici, tedy 30 % celkových čistých příjmů domácnosti. A tento trend ještě nějakou dobu bude pokračovat, protože podle údajů Českého statistického úřadu se v letech 2016–2019 do Prahy přistěhovalo přes 30 000 lidí, naproti tomu byla zahájena výstavba pouhých zhruba 11 000 bytů.

Podstatou projektu je obnovení tradice družstevního bydlení za podpory magistrátu. Hlavní výhodou družstevního bydlení je, že družstva dokážou byty postavit levněji než komerční developer, protože nejsou zakládána s cílem vytvářet zisk. Družstevníci tak platí jen nákladové nájemné. A pražský projekt počítá s další výhodou, která výstavbu zlevní.

Družstvo nebude muset kupovat pozemky určené pro výstavbu, ale město je pronajme družstvům s právem stavby až na 99 let. Družstevníci za to budou prostřednictvím družstva ročně odvádět městu příspěvek do Fondu rozvoje dostupného bydlení. Po splacení úvěru si družstvo bude moci pozemek od města odkoupit za předem stanovených podmínek. A také podmínky pro členy družstev budou v podstatě stejné, jako v běžných bytových družstvech. Po splacení anuity jim bude umožněno získat byt do vlastnictví.

Ekonomické a právní podmínky tohoto modelu bydlení však mají své omezení. Budou jen pro rezidenční bydlení. Nebude možné byt koupit jako investiční a využívat jej na pronájem.

Město Praha však neztratí, naopak. V každém družstvu, kterému poskytne za těchto podmínek pozemek, se zároveň stane členem družstva a získá dispoziční právo k jedné třetině bytů. Své byty pak bude moci pronajímat občanům, kteří jsou například pro město nepostradatelní, pracují v důležitých profesích a požádají si o městský byt.

Již v tuto chvíli má několik městských částí vážný zájem o družstevní výstavbu na svém území a jsou připraveny hned, jak to bude možné, zahájit přípravy na výstavbu. Jsou to například Praha 8, Praha 11, Praha 13 a Praha 14, které mají vytipované pozemky. Počítá se, že příprava konkrétních projektů bude zahájena již v letošním roce.

Právo stavby, které je součástí pražského projektu Dostupné družstevní bydlení, využívá vedení mnoha velkých evropských měst právě ve prospěch rozvoje nájemního bydlení. Díky spojení družstevní formy výstavby s podporou ze strany města může pak výsledná cena bydlení pro konkrétní domácnost klesnout až o 30 % oproti tržním cenám v dané lokalitě.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Družstevní bydlení je opět na vzestupu. Jaké výhody přináší?Družstevní bydlení je opět na vzestupu. Jaké výhody přináší?







Na co si dát pozor při prodeji nebo koupi družstevního bytu Na co si dát pozor při prodeji nebo koupi družstevního bytu







Vyloučením z bytového družstva zaniká právo nájmu k bytu Vyloučením z bytového družstva zaniká právo nájmu k bytu







Je možné získat hypotéku na družstevní byt? Je možné získat hypotéku na družstevní byt?







Převody družstevních bytů do osobního vlastnictví již nejsou povinností družstva Převody družstevních bytů do osobního vlastnictví již nejsou povinností družstva





 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy