Nadhodnocené nemovitosti začínají zlevňovat. Kupující se zajímají stále více o měsíční platby za energie

Nadhodnocené nemovitosti začínají zlevňovat. Kupující se zajímají stále více o měsíční platby za energie

11.7.2022 - Téměř osm let trvající rychlý růst cen nemovitostí se pravděpodobně blíží svému konci. Menší, jedno a dvoupokojové byty sice stále zdražují, ovšem již mnohem pomaleji než během posledních dvou let. Naopak velké rodinné domy a energeticky náročné objekty začínají postupně zlevňovat. V krátké době se totiž potkalo několik faktorů, které dokázaly poptávku po vlastním bydlení výrazně omezit.

Vysoké ceny nemovitostí a zdražování úvěrů na bydlení patří mezi hlavní důvody, proč aktuálně dochází k poklesu zájmu o pořízení nemovitosti. Přibývá tedy zájemců, kteří díky tomu na vlastní bydlení nedosáhnou a musí se poohlížet spíše po nájmech. Přesunutí poptávky od vlastního k nájemnímu bydlení se postupně projevuje také v cenách nájmů, které začínají zdražovat. Cenově dostupných nájemních bytů totiž není v nabídkách realitních kanceláří aktuálně dostatek.

Ne každý ale vyhledává nový byt nebo rodinný dům. Ještě nedávno platilo, že mnoho zájemců volilo raději nákup nemovitosti před rekonstrukcí než novostavbu. Jednak kvůli nižší pořizovací ceně a také díky možnosti úprav dle vlastního uvážení. I to se ovšem začíná měnit. Významnou roli totiž sehrává zdražování stavebních materiálů a nedostatek kvalitních řemeslníků.

Podle oslovených realitních makléřů jsou nemovitosti před rekonstrukcí jednou z kategorií, které se začíná zlevňování týkat stále častěji. "Aktuálně se růst cen zastavil, a naopak dochází k první korekci cen. Nabídkové ceny se snižují zejména u výrazně nadhodnocených nemovitostí a dále u panelových bytů v původním stavu. Velmi výrazně se zvýšil počet inzerovaných nemovitostí. K poklesu cen také dochází u starších venkovských domů," popsal současnou situaci Daniel Chocholatý z pardubické realitní společnosti Chocholatí.

Stejnou zkušenost má také Lubor Pašťalka ze společnosti ViaFinance: "Momentálně registrujeme stagnaci a u některých nemovitostí, jako např. u bytů a domů před rekonstrukcí, i poklesy cen."

Do problémů se postupně začínají dostávat také nemovitosti s vysokými náklady na provoz. Ať už jde o špatně zateplené domy, objekty se starými topnými tělesy, či nemovitosti spoléhající pouze na jednu možnost vytápění. Dříve byla jedna z nejdůležitějších otázek zájemců směřována na cenu prodávané nemovitosti. Nyní se k ní přidává dotaz na zjištění celkových nákladů na provoz. Nízkoenergetické nemovitosti jsou v aktuální době pomyslnými vítězi a lze předpokládat, že se jim případné snížení cen nemovitostí může vyhnout.

Jelikož mnoho zájemců nemá chuť výše uvedené starosti spojené s pořízením vlastního bydlení řešit, dochází k rostoucí poptávce v segmentu nájemního bydlení. Například v Pardubickém kraji je podle Daniela Chocholatého růst cen nájemného zatím velmi pozvolný. Navíc ale dodává: "Očekávaný růst cen po přílivu válečných uprchlíků se nedostavil, pouze došlo k vyprázdnění nabídky. Výrazný růst cen očekáváme v následujících měsících. Prohlubuje se rozdíl ceny nájmu mezi novostavbou a bytem v původním stavu nebo po starší rekonstrukci."

Stejný vývoj na trhu nájmů eviduje také Lubor Paštalka, podle kterého se za poslední rok výše nájemného změnila cca o 8 %. "Další nárůst nájmu lze očekávat v tomto roce, kdy se zdražují hypotéky a lidé nyní spíše volí nájemní bydlení a vyčkávají, jak se bude trh vyvíjet," dodává.

Trh nemovitostí ovšem nejsou pouze rodinné domy a byty, ale také pozemky. I přes současné zdražování stavebních materiálů je stále velký zájem o koupi vlastního stavebního pozemku. Těch je ovšem na trhu velmi málo, a proto si svou cenu stále velmi dobře drží. Podle Daniela Chocholatého za tím stojí nulová nabídka pěkných stavebních pozemků v dosahu velkých měst.

Koupě vlastního pozemku umožňuje nejen individuální výstavbu podle vlastních představ, ale také vyřešení budoucí energetické náročnosti celého objektu, např. volbou adekvátního zateplení, kvalitních oken či instalaci fotovoltaické elektrárny či tepelného čerpadla. Lubor Pašťalka dokonce kategorii stavebních pozemků aktuálně řadí mezi nejžádanější typy nemovitostí. "Ještě donedávna se prodalo de facto vše, co se zadalo do inzerce. Nyní se situace začíná pomalu měnit. Kdybych měl ale vybrat nejžádanější kategorii, tak to budou stavební pozemky."

U nízkoenergetických rodinných domů a bytů lze předpokládat, že si svou cenu budou držet i nadále. Stejně jako stavební pozemky. Naopak u starších nemovitostí a panelových bytů před celkovou rekonstrukcí by mohlo v následujících měsících začít docházet k postupnému zlevňování, shodují se i další oslovení makléři. 

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Drahé hypotéky zastavují růst cen nemovitostí. Nájmy naopak zdražují Drahé hypotéky zastavují růst cen nemovitostí. Nájmy naopak zdražují







 Ceny bytů již nerostou. Dostupnost bydlení se však vlivem růstu sazeb dál zhoršuje Ceny bytů již nerostou. Dostupnost bydlení se však vlivem růstu sazeb dál zhoršuje?







Ceny nemovitostí v Hradci Králové dosáhly svého vrcholu. Mohou se kupující těšit na levnější bydlení? Ceny nemovitostí v Hradci Králové dosáhly svého vrcholu. Mohou se kupující těšit na levnější bydlení?








Ceny energií ženou Čechy k investicím do úspornějšího bydlení Ceny energií ženou Čechy k investicím do úspornějšího bydlení








V Brně si kvalitní pozemky svou cenu stále drží. Panelové byty ovšem začaly zlevňovat V Brně si kvalitní pozemky svou cenu stále drží. Panelové byty ovšem začaly zlevňovat





 

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy