Jak co nejlépe zařídit malý byt

Jak co nejlépe zařídit malý byt

7.7.2022 - Vzhledem k vysokým cenám bytů i energií mnoho lidí počítá s každým metrem, který ho bude stát minimálně padesát, ale ve velkém městě i sto či více tisíc korun za metr čtverečný. Je proto pochopitelné, že v současné době patří mezi nejžádanější kategorie byty 2+KK. Čím menší prostor, tím více si ale vyžádá důvtipu při zařizování.

Podle Českého statistického úřadu se v současné době rodinné domy nejčastěji stavějí v dispozici 4+1 a mívají průměrně 80 m2 obytné plochy. Rodinné domy se stavějí především ve Středočeském kraji v obcích kolem Prahy a také v Jihomoravském kraji, zejména v okrese Brno-venkov.

Bytů stejné velikosti se v posledních letech však dokončuje ročně zhruba osm procent. Byty v bytových domech jsou především v kategoriii 2+1 a jejich průměrná obytná plocha se pohybuje kolem 50 m2. Výjimkou však nejsou ani byty kolem 35-40 m2. Jak je vybavit, aby byt poskytoval veškeré potřebné pohodlí, a zároveň byl funkční?

Rozdělovat, oddělovat, ale i spojovat je třeba

Pokud v 2+kk bude bydlet pár bez dětí, většinou vyčlení jednu místnost pro ložnici a v druhé spojí obývací prostory s kuchyní. Jestliže se však do bytu nastěhuje s jedním, nebo dokonce dvěma dětmi, nemusí být toto řešení ideální. Ložnice bude časem pro všechny malá, bez možnosti soukromí.

I když bytoví designéři často doporučují, jak je dnes ostatně v módě, spojit obývací prostory s kuchyní, není to vždy nejvhodnější řešení. Pro rodiny může být lepším řešením větší kuchyň, kam se vejde nejen prostor pro přípravu pokrmů, ale také obývací kout. Když podrobně rozeberete, co děláte v obýváku, tak často stačí pohodlný gauč nebo křeslo, prostor pro televizi a knihovnička. Pak bude možné vybudovat dva samostatné pokoje – resp. ložnice, jednu pro dospělé, druhou pro děti.

Pokud je byt starší a má dostatečně vysoké stropy, je také možné vybudovat nad obývacím prostorem patro na spaní. Může to být jen prostor pro spaní, ale s kvalitní matrací, a přece jen určitým soukromím.

V 1+kk již takové oddělování není možné, a tak je třeba přizpůsobit zařizovací předměty malému prostoru. Na trhu je dostatek sklápěcích postelí, dokonce i s pohovkami a úložnými prostorami, které vyřeší plnohodnotné spaní, mnohem lepší, než lze na většině rozkládacích gaučů, které nemají stejné vlastnosti jako kvalitní matrace.

Nábytek na míru, nebo "udělej si sám"

V malém bytě se počítá každý centimetr. Stačí na třetině podlahy zvednout úroveň podlahy, vytvořit stupínek, třeba právě na spací kout, nebo naopak na kuchyni, a již jsou na světě nové úložné prostory v šuplíkách, které lze vytvořit pod stupínkem. Skříně na míru jsou pro malý byt velmi dobré řešení. Mohou schovat všechno, od oblečení, přes boty, hračky, ale i koření a trvanlivé potraviny. Stačí využít kompletně celý prostor až ke stropu. Pro dobrý přístup poslouží pohodlné schůdky.

Na stěnách mohou být různé police, skříňky a niky, třeba i v hloubce do deseti, dvaceti centimetrů. Vybavené různými organizéry a košíčky mohou sloužit na uložení drobností, pro které není třeba velká skříň.

Šetřit se dá i na kuchyni

Bude-li v bytě bydlet jedna, maximálně dvě osoby, nepotřebují čtyřplotýnkovou varnou desku a velkou troubu. Stačí dvě plotýnky a trouba, v níž se spojí běžné pečící funkce a mikrovlny. Také jídelní stůl nemusí být obrovský. Může být i sklopný, prodávají se také skládací židličky, které lze v případě, že nejsou využívané, zavěsit na háček na stěnu. Nebo naopak můžete z jídelního stolu a pohodlných židlí udělat střed celého bytu a využít jej zároveň na práci, psaní úkolů a hraní her.

Minimalismus je dnes možný i v zásobování domácnosti. Vzhledem k tomu, že nakupovat čerstvé potraviny lze prakticky denně, a to nejen ve velkém městě, ale i na většině vesnic, není třeba mít velkou lednici. Stačí taková, která se vejde místo jedné kuchyňské skříňky.

Pro zařizování jakéhokoli, a zvláště malého bytu lze využít služeb bytového architekta. Jeho honorář není tak náročný, jak si mnoho lidí myslí. Podle rozsahu služeb se může pohybovat od 15 do 50 tisíc za běžně velký byt. Pokud investujete do koupi prázdného bytu miliony, je dobré mít jej také dobře a účelně zařízený.

Malý byt pokoj

Malý byt pokoj

Malý byt kuchyně

Malý byt obývací pokoj

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

5 tipů co udělat před nastěhováním do prvního bytu 5 tipů co udělat před nastěhováním do prvního bytu







Jak vybrat ty správné barvy pro váš domov? Jak vybrat ty správné barvy pro váš domov?







Preference zájemců se mění. Roste zájem o byty s místností navíc Preference zájemců se mění. Roste zájem o byty s místností navíc








Okna na sever nebo na jih? Okna na sever nebo na jih?







Moderní minimalistické bydlení není pro každého Moderní minimalistické bydlení není pro každého







 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy