Které revize v rodinném a bytovém domě jsou povinností?

Které revize v rodinném a bytovém domě jsou povinností?

24.6.2022 - Vlastníci bytových i rodinných domů jsou povinni zajistit kontrolu některých zařízení odborníkem, a to dle zákonných předpisů a v pravidelných intervalech. Pokud by tyto povinnosti zanedbali, mohlo by jim hrozit krácení pojistného plnění nebo jeho nevyplacení. Které revize je třeba zajistit a v jakém časovém intervalu?

Rodinné domy, chaty a chalupy: hromosvody, kotle, komíny
U hromosvodu rozhoduje datum jeho pořízení. Pokud jde o hromosvod pořízený do 1. února 2009, je třeba provést jeho revizi jednou za pět let. U hromosvodů zřízených po tomto datu je třeba provádět každé dva roky vizuální kontrolu a úplnou revizi jednou za čtyři roky. Pokud do hromosvodu udeří blesk, je třeba zajistit novou revizi.

U elektrického vedení se provádí revize při připojení do sítě a v dalších letech již žádné další povinnosti vlastník nemá. Opakovaná revize je nutná pouze tehdy, když se provádějí nějaké úpravy, navyšuje se výkon, síť se rozšiřuje o další prostory a podobně. Nicméně i když to není povinné, odborníci doporučují nechat si provést preventivní elektrorevizi alespoň jednou za...

Kompletní článek naleznete v aktuálním vydání realitního magazínu REALITYČECHY, který si můžete nyní BEZPLATNĚ STÁHNOUT

realitní magazín realityčechy 2022 06

Jindra Svitáková

odebírat zprávy