Jak zařídit byt k letnímu pronájmu?

Jak zařídit byt k letnímu pronájmu?

15.6.2022 - Plánujete koupi bytu, či jste byt nedávno koupili a rádi byste jej částečně využili na pronájem? Kombinace bydlení s krátkodobým pronájmem je možná a ve světě celkem běžná. Pokud máte možnost trávit léto na chalupě, váš byt ve městě nemusí být několik měsíců prázdný. Může vydělávat.

Atraktivních lokalit a měst, kam míří především v létě turisté, je i v Česku dostatek. Takže pokud máte byt v zajímavém místě, můžete jej pronajmout. Zvláště pokud máte rekreační chatu či chalupu nedaleko, abyste mohli dojíždět do práce. A jestliže ne, lze pronajmout třeba jen jeden pokoj. Byt se však musí na návštěvu turistů připravit. Jak na to?

Pečlivý úklid, kontrola spotřebičů a zajištění bezpečnosti

Nemusíte zrovna volat malíře. Byt by však měl být pečlivě uklizený, a to od oken a žaluzií, po koberce a čalouněný nábytek. Předtím, než povlečete postel, vysajte matrace, vyperte polštář a deku, případně kupte nové. Ceny se dnes pohybují v řádu stovek, a určitě se tento náklad odrazí v dobrém hodnocení.

amozřejmostí je pečlivý úklid kuchyně, koupelny a toalety, ale předpokládejme, že takový provádíte běžně. Nezapomeňte však na svítidla, vypínače, dálkové ovladače, kliky či madla u nábytku. Zkontrolujte, zda svítí všechny žárovky, nehrozí ucpaný odpad, nechte vyčistit klimatizační jednotku.

V bytě by měly být na jasně označeném místě hasicí přístroj, lékárnička, baterka a náhradní baterie do ovladačů a podobných zařízení.

Bezpečnost svého bytu zvýšíte elektronickým zámkem. Nebudete muset řešit předávání klíčů, protože zámek se dá otevřít chytrým mobilem nebo hodinkami, a přitom lze vytvořit přístupový kód na omezenou dobu, takže budete mít jistotu, že po uplynutí této doby se osoba do bytu znovu nedostane.

Jak naložit s osobními předměty

V prvé řadě vyčleňte skříně, které budou moci turisté použít pro své potřeby. Své osobní věci, oblečení, ale i dokumenty zamkněte. Pokud máte v bytě více cenností, například sbírky, šperky, zvažte, zda nepronajmout trezor nebo nějaký nainstalovat přímo do bytu.

Nemusíte však odstraňovat všechno, sundávat ze zdí osobní fotografie, vyklízet knihovnu, schovávat rodinné album. Naopak, část sdíleného soukromí může návštěvníky zaujmout a navodit útulnou atmosféru, jinou než strohý hotelový pokoj s nevábnou reprodukcí na stěně.

Poskytněte něco navíc

Naprosto běžným požadavkem je kvalitní připojení k internetu. Pokud však máte také internetovou televizi, která je schopná napojit se na on-line streamovací platformy, jako je Netflix nebo HBO GO, hosté to přivítají.

Také dobré vybavení koupelny dostatkem ručníků, voňavé mýdlo, papírové kapesníky, sprchový gel, náhradní povlečení a základní suroviny v kuchyni, jako je káva, čaj, koření, mohou být důvodem, proč vás návštěvníci doporučí svým známým. Můžete připravit i uvítací balíček, například mísu s ovocem či láhev vína s doporučením na nejbližší vinotéku.

Nezapomeňte na informace a pravidla

Než začnete byt pronajímat, sepište stručně nejdůležitější informace pro hosty. Měly by obsahovat především pravidla pobytu a chování v domě (kouření, zvířata, maximální počet hostů, noční klid apod.). Dále uveďte heslo na Wi-Fi, informace o parkování, vyvážení odpadu. Připojte informaci, kde host najde návody ke spotřebičům. Připojte seznam nákupních možností v okolí, kam za zábavou či památkami. A samozřejmě připojte kontakt, na který se mohou hosté obrátit v případě problémů.

Jestliže zůstanete v bytě bydlet a budete pronajímat třeba jeden pokoj, měli byste se připravit obdobně. Navíc, pokoje by měly být uzamykatelné. S hosty je třeba při příjezdu dohodnout pravidla pro používání kuchyně a společné koupelny. Tento způsob pronájmu je tak trochu intimnější, na druhou stranu může vést k zajímavým seznámením a novým přátelstvím.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Co vše si může pronajímatel zakotvit v nájemní smlouvě? Co vše si může pronajímatel zakotvit v nájemní smlouvě?







Jak postupovat, když není na nájem Jak postupovat, když není na nájem







Máte spolubydlícího? Musíte podat daňové přiznání Máte spolubydlícího? Musíte podat daňové přiznání







Jaká mohou být úskalí vztahů mezi pronajímatelem, nájemcem a podnájemcem? Jaká mohou být úskalí vztahů mezi pronajímatelem, nájemcem a podnájemcem?







Kdo platí koncesionářské poplatky u nájemního bytu? Kdo platí koncesionářské poplatky u nájemního bytu?





 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy