Tomáš Jelínek – CENTURY 21

Tomáš Jelínek – CENTURY 21

29.11.2021 - Výkonný ředitel realitní společnosti CENTURY 21 Czech Republic Tomáš Jelínek působil déle než 15 let v České pojišťovně. Od začátku roku 2019 má na starosti chod jedné z největších světových realitních společností. Jaké to je řídit franšízovou síť, co bylo po tak dlouhé době důvodem ke změně pracovní pozice a proč si vybral právě reality? To vše se v rozhovoru dozvíte.

Co Vás přimělo ke změně zaměstnání a proč jste se rozhodl právě pro CENTURY 21?
V první řadě bych neříkal, že šlo o změnu zaměstnání. Nejsem a nebyl jsem nikdy standardní zaměstnanec. Vždy jsem k tomu přistupoval tak, že je to má firma a že ten, kdo mě živí, je zákazník, a možná právě proto mi korporát nevyhovoval. Navíc asi každý ve svém životě dojde do okamžiku, kdy cítí, že je nutné se posunout a nezůstávat stát na jednom místě bez dalšího cíle. Přesto byla pojišťovna skvělá zkušenost, kde jsem potkal spousty skvělých lidí. Ale pro můj osobní rozvoj mi už neměla co nabídnout. Navíc jsem stále více toužil vrátit se do podnikatelského prostředí, které je mi přece jen bližší.

Mé rozhodnutí bylo opřeno o předchozí spolupráci s Robertem Schönfeldem (RSBC holding) a stejně tak i o fakt, že celý život spojuji své jméno s velkými značkami, a CENTURY 21 je v realitách na světě ta největší. Samozřejmě přechod nebyl úplně snadný. Navíc jsem si dal hodně cílů, které jsem zde chtěl prosadit, a musel si je následně odpracovat, abych se cítil komfortně ve své roli, a především dodal této značce punc, který si zaslouží. Velmi podstatnou roli hrála i výzva a splnění jistých očekávání dostat tuto značku na špičku českého trhu.

Jaká je Vaše motivace, co Vás na této práci baví?
Osobně se snažím vždy dělat jen to, co mě baví, ano, nikdy to asi nebude 100%, ale rozhodně mě práce musí naplňovat a rozvíjet. Jsem člověk, který má rád inovace, takže potřebuji mít výzvy především v tomto duchu. Na druhou stranu jsem celý život obchodníkem a bez možnosti podílet se na některých obchodech bych se asi cítil špatně, ačkoli dnes je mi nejblíže B2B prostředí.

Jak moc je dnes těžké se udržet na trhu silného konkurenčního prostředí, jaké na českém realitním trhu panuje?
Zdravá konkurence je vždy dobrá a tu vítám. Pravdou ale je, že české prostředí realitního byznysu má jistou pachuť předchozích let, kdy bylo dovoleno vše, a řada dřívějších zvyklostí z trhu stále nevyprchala. Proto je pro mě někdy těžké pochopit motivace některých lidí na českém trhu. Dle mého názoru jsou ale naším největším konkurentem samoprodejci, kteří nemusejí respektovat žádné zákony a pravidla, a přesto stále drží nemalou část trhu. Tady nás čeká ještě dlouhá cesta ke kultivaci celého prostředí okolo realit. Věřím ale, že naše značka je v tomto lídrem, a to nejen svými inovacemi, ale také přístupem ke klientům. V CENTURY 21 se snažíme být spolehlivým partnerem všem našim klientům a mít je na prvním místě.

Máte nějaké zásady, kterých se v byznysu držíte?
Jsem velký milovník hor, v létě i v zimě, a tak řadu zvyků z hor přenáším do byznysu, ačkoliv v českém prostředí to není moc zvykem, protože se stále více dává důraz na okamžitý zisk, který vás ale v horách dokáže zabít. Zmínil bych 5 pravidel, kterými se řídím, a je na vás, zda mezi nimi a byznysem také najdete paralely.

1. Těžká místa překonáme a postupujeme k vrcholu.
2. Na laně buď jen s někým, komu bezvýhradně věříš.
3. Vždy se dobře připrav a počítej s jakýmkoliv počasím.
4. Cesta nahoru je ta snazší část výstupu.
5. Dej do toho maximum, nikdo jiný to za tebe nevyleze.

A hory vás naučí ještě jednu věc, a tou je pokora.

Práce v realitách je velmi časově náročná. Dokážete si někdy najít čas pouze pro sebe? A jak nejraději trávíte volný čas? Patříte k lidem, kteří pracují od rána do noci, neboť se nedokáží odpoutat od svých pracovních povinností?
Za ty roky jsem se naučil vypínat si telefon a jasně oddělovat osobní čas od pracovního, ale moje žena by Vám to asi nepotvrdila. Mým vzorem byl Stephan Covey, který měl svých 7 pravidel, které se pokouším také naplňovat. On vždy všem kladl na srdce, že je nutné mít jeden den jen pro sebe. Poslední dobou se mi to moc nedaří, protože máme nového člena rodiny. Ale věřím tomu, že k této relaxaci se zase vrátím. Svůj osobní čas vlastně nyní vůbec neodděluji od času s rodinou, a to proto, že moje žena je velmi sportovní typ. Rádi spolu i s dětmi chodíme na lezeckou stěnu, do bazénu nebo sauny. Snažíme se každý víkend podniknout nějaký výlet. V létě i v zimě rádi jezdíme do Rakouska, kde lezeme po horách (dnes již hlavně ferraty), a v zimě lyžujeme, ale velmi často se taky projíždíme na horských kolech po českých stezkách.

Jak bude podle Vás vypadat realitní obor v České republice za deset let?
To je otázka a správná odpověď by byla odměněna milióny. Teď to asi nikdo netuší a náš předpoklad a odhad toho, co bude, může vycházet jen z postupného vývoje a zkušeností z minulosti. Osobně si jsem jist, že i za deset let budou lidé chtít bydlet a s nemovitostmi se i nadále bude obchodovat. Co bude asi jiné, je struktura těchto obchodů, neboť se domnívám, že se výrazně posílí nájemní bydlení oproti vlastnickému, a přiblížíme se tak rakouskému nebo německému trhu. Podle ekonomů bude hodnota nemovitostí opět o 100 % vyšší, ale i nadále bude zájem bank na tyto nemovitosti poskytovat úvěry, které si budou brát pravděpodobně i lidé, kteří si dnes nemovitosti kupují v hotovosti.

Možná bude o něco složitější stavět nové stavby, protože, a to se moc neříká, začíná být nedostatek surovin, jako je písek a kámen, o dřevě nemluvě, dopady kůrovce zde teprve pocítíme. Díky tomu se dostaví nové stavební trendy a materiály, protože naše stavebnictví je doposud opravdu velmi konzervativní. A pro odlehčení na závěr, předpokládám, že délka stavebního řízení v České republice bude stále jedna z nejdelších na světě. 

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy