Modrá pyramida překonala Lišku a v září se vyhoupla na pozici jedničky

Modrá pyramida překonala Lišku a v září se vyhoupla na pozici jedničky

19.10.2021 - Stavební spořitelny v září sjednaly 32 011 ks nových smluv. To je o 36,9 procenta více než loni ve stejnou dobu. Celková cílová částka sjednaných smluv činila 21,6 mld. Kč, což je méně než polovina cílových částek sjednaných v srpnu, ale meziročně tento ukazatel vzrostl o 23,4 %.

Co se týče úvěrové oblasti, tak spořitelny v září sjednaly 5 788 ks (y/y + 22,7 %) nových úvěrů. Celkový objem úvěrů meziročně vzrostl o 62,4 % na 9,630 mld. Kč, což je další rekord daného měsíce, tentokrát tedy září. Průměrná výše úvěru meziročně vzrostla o 406 687 Kč na 1,66 milionu Kč.

"V součtu od začátku roku spořitelny poskytly 51170 úvěrů a díky dalšímu vydařenému čtvrtletí vzrostl již objem sjednaných úvěrů na 83,74 miliard Kč. Jen pro srovnání, loni se za celý rok udělaly úvěry za 68 miliard," komentuje výsledky Libor Vojta Ostatek, ředitel makléřské společnosti Golem Finance, která se specializuje na poradenství v oblasti financování bydlení.    

Čtvrtletní objemy úvěrů ze stavebního spoření 2016-2021

Jedničkou se stala Modrá pyramida
Z pohledu jednotlivých spořitelen Modrá pyramida přestává být nejrychleji rostoucí stavební spořitelnou (rychleji nyní roste Moneta a RSTS), nicméně již od července poskytuje MPSS měsíčně větší objem úvěrů než dosavadní leader ČSOBSS a v září Modrá pyramida dlouholetou dominanci Lišky ukončila. Za prvních 9 měsíců činí tržní podíl ČSOBSS 30,9 %, vedle toho Modrá pyramida dosáhla podílu 31,4 %.

Tržní podíly stavebních spořitelen
Objem hypoték opět nad 30 mld. Kč
Tuto středu budou na portálu hypoindex.cz zveřejněny hypoteční výsledky za měsíc září. Objem sjednaných hypoték podle našeho odhadu bude vlivem růstu sazeb zhruba na srpnovém výsledku tzn. 32–35 mld. Kč. Průměrná úroková sazba by se mohla pohybovat okolo 2,40 %, přičemž tento ukazatel dál poroste.

"Hlavní vlna zdražování právě probíhá. Nyní bude klíčové, jestli se bude stabilizovat cena zdrojů, ze kterých se banky financují. Odhadujeme, že ke konci roku se budou sazby hypoték pokrývajících 80 % hodnoty nemovitosti (LTV) nad úrovní 3,5 %," říká Libor Vojta Ostatek, ředitel makléřské společnosti Golem Finance, která se specializuje na poradenství v oblasti financování bydlení.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Stavebnímu spoření se opět daří Stavebnímu spoření se opět daří





Konec roku se blíží. Jak získat maximální výnos ze stavebního spoření? Konec roku se blíží. Jak získat maximální výnos ze stavebního spoření?





U stavebního spoření vedou rekonstrukce U stavebního spoření vedou rekonstrukce





Stavební spoření je výhodné i pro malé děti Stavební spoření je výhodné i pro malé děti





Splácení hypotéky při nezaměstnanosti. Jaké jsou možnosti Splácení hypotéky při nezaměstnanosti. Jaké jsou možnosti



 

Luboš Svačina

odebírat zprávy