Bydlení ve stylu Provence na vás dýchne útulnou atmosférou francouzského venkova

Bydlení ve stylu Provence na vás dýchne útulnou atmosférou francouzského venkova

21.5.2021 - Toužíte do svého domova vnést kouzlo venkova, které se snoubí s lehkostí a elegancí? Takový je tradiční francouzský design interiéru ve stylu Provence. Název tento půvabný styl dostal podle stejnojmenné oblasti jižní Francie. V 19. století se jeho popularita rozšířila po celé Evropě a jednoduchost, vzdušnost a romantická středomořská atmosféra nevyšla z módy dodnes. Výhodou je především aplikovatelnost jak na venkovský dům, tak i na malý městský byt.

Jak vytvořit interiér ve stylu Provence?
Abyste vytvořili atmosféru francouzského venkova, nemusíte přemýšlet nad přestavbou. Stačí vyladit barvy, dodat pár nepostradatelných detailů a vyměnit syntetické materiály za ty přírodní.

Dnešní interiéry ve stylu Provance se vyznačují použitím pastelových odstínů teplých přírodních barev. Kromě bílé je to například krémová, světle modrá či zelená nebo romantická levandulová.  Dveře a okenní rámy jsou potom typicky natřeny bílou barvou, pod kterou se skrývá dřevo.

Typická je také štuková úprava stěn, vintage dřevěný nábytek, který by měl být vždy světlejší než stěny interiéru a dřevěná podlaha či terakotová dlažba. Pokud můžete přiznat dřevěné trámy, přírodní kámen či pálenou cihlu, dodá to interiéru autentičnost.

Nezapomeňte na detaily
Samozřejmě ne každý má doma dřevěné trámy, a tak si můžeme pro doladění atmosféry dopomoci doplňky v podobě porcelánových figurek, květinových vzorů i čerstvými květinami a bylinami, především potom levandulí, kterou můžete ozdobit okenní parapet. Samotným oknům potom sluší jen lehké, průhledné závěsy, nikoliv zdobné záclony. Kuchyň vybavte nádobím ve venkovském stylu a mikrovlnou troubu a jiné moderní spotřebiče skryjte za rustikálními prvky. Kované lampy či lustry jsou vítaným druhem osvětlení především pro obývací pokoj a ložnici.

Co je pro francouzský venkovský styl Provence tabu?
•    Tapety (přijatelné jsou květinové vzory, ovšem není to typický prvek)
•    Linoleum, parkety a těžké koberce
•    LED osvětlení
•    Křiklavé barvy

Provence inzerier

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Jak vybrat ty správné barvy pro váš domov? Jak vybrat ty správné barvy pro váš domov?





Jak vyzrát na módu v oblasti bydlení Jak vyzrát na módu v oblasti bydlení





Proč spolupracovat s architektem Proč spolupracovat s architektem





Moderní architektura v typické vinařské oblasti. Oáza pro náročné Moderní architektura v typické vinařské oblasti. Oáza pro náročné





Okna na sever nebo na jih? Světové strany mohou výrazně ovlivnit cenu nemovitosti Okna na sever nebo na jih? Světové strany mohou výrazně ovlivnit cenu nemovitosti



 

Kristýna Nešporová

odebírat zprávy