Nemovitostí k prodeji je v Moravskoslezském kraji stále nedostatek

Nemovitostí k prodeji je v Moravskoslezském kraji stále nedostatek

17.5.2021 - Stejně jako ostatní části České republiky i Moravskoslezský kraj dlouhodobě trpí nedostatkem nemovitostí k prodeji. Stále jde ovšem o region, ve kterém jsou byty cenově dostupnější, než například v Praze či Brně, čehož si všímají hlavně investoři. Není tedy nic neobvyklého, když na prodej bytu v Ostravě reagují zájemci z Olomouckého nebo Jihomoravského kraje.

Největší poptávka je dlouhodobě po nemovitostech s možností následného pronájmu. Stále komplikovanější je najít k prodeji jedno či dvoupokojový byt v pěkném stavu, který by se dal obratem pronajmout. Moravskoslezský kraj totiž z pohledu investic do nemovitostí vychází stále mnohem výhodněji než ostatní kraje České republiky.

Podle Lenky Stančíkové z kopřivnické realitní kanceláře StaLe reality vyhnala nebývalá poptávka po nemovitostech ceny vlastního bydlení k historickým hodnotám. "Tak velkou poptávku jsem nezaznamenala za celou dobu své praxe, a to se v realitách pohybuji od roku 2007. Průměrný nárůst cen nemovitostí v našem regionu za poslední rok stoupl o cca 20 %. Nejvíce je růst cen patrný u bytů v osobním vlastnictví. K obrovskému zájmu o nemovitosti výrazně přispěly také nízké úrokové sazby úvěrujících bank," doplňuje Lenka Stančíková.

Dlouhodobým problémem na trhu nemovitostí v Moravskoslezském kraji je malá výstavba nových bytů. Kupující jsou tak nuceni vybírat pouze z již postavených nemovitostí a těch není na trhu aktuálně dostatek. "V našem regionu není v současné době žádná výstavba bytových domů, jedná se spíše o jednotlivé malé projekty nebo přestavbu starých objektů na byty, což není z hlediska potřeb bydlení dostačující." dodává Lenka Stančíková.

Za poslední rok se nezměnily pouze kupní ceny, ale také ceny pronájmů. "Průměrný nájem se za poslední období zvedl u všech velikostí bytů asi o 2 000 Kč měsíčně. To se ovšem netýká bytů v původním nebo jen částečně zrekonstruovaném stavu. U těch se cena nijak razantně nezvýšila. Naopak, za pěkný, luxusně vybavený byt si jsou nájemníci ochotni připlatit," upřesňuje Lenka Stančíková, a současně poukazuje na segment trhu, který je na tom aktuálně asi nejhůře: "O pronájem komerčních prostor je v současné době minimální zájem. Je to ovlivněno obavami lidí začít podnikat v době Korona krize."

V podhůří Beskyd by se očekávalo, že zde bude velká poptávka po chatách a chalupách. To ale Lenka Stančíková vyvrací. "Často slýchám názory jiných makléřů, kteří tvrdí, že největší poptávka je v současné době po rekreačních objektech. Nemohu s tímto názorem souhlasit. Možná se ale jedná o jiné regiony. Aktuálně je malá nabídka, a tak se prodá téměř vše, co se na trh dostane. Denně mám spoustu písemných i telefonických poptávek s žádostí o vyhledání nemovitostí k prodeji. Velkou kategorii zájemců tvoří drobní investoři, kteří chtějí své finance uložit do nájemních bytů a objektů."

Podle dat realitních serverů realityčechy.cz a realitymorava.cz je aktuálně v České republice nejhorší dostupnost vlastního bydlení od roku 2008. Ani to ovšem neodrazuje zájemce o pořízení nemovitosti. Z dlouhodobého pohledu je totiž nákup nemovitosti velmi zajímavá možnost uchování hodnoty našetřených úspor. Lze tedy předpokládat, že  se silnou poptávkou po vlastním bydlení se budeme setkávat i v dalších letech. 

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Nemovitostí na prodej je nedostatek. Koupit za rozumnou cenu je stále těžší Nemovitostí na prodej je nedostatek. Koupit za rozumnou cenu je stále těžší






Zájem o byty nepolevuje. Některé se prodají dříve, než se dostanou do inzerce Zájem o byty nepolevuje. Některé se prodají dříve, než se dostanou do inzerce





Růst cen bytů v roce 2020 zrychlil. Tempo bylo nejvyšší za posledních 10 let Růst cen bytů v roce 2020 zrychlil. Tempo bylo nejvyšší za posledních 10 let





V některých městech lidé na vlastní bydlení již nedosáhnou V některých městech lidé na vlastní bydlení již nedosáhnou





Nemovitosti na Ostravsku stále zdražují Nemovitosti na Ostravsku stále zdražují




 

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy